29.6 C
București
vineri, 13 septembrie 2024
AcasăȘtirile zileiPlasticul a ajuns până și în dieta pinguinilor

Plasticul a ajuns până și în dieta pinguinilor

Oamenii de știință au confirmat prezența microparticulelor de plastic în dieta pinguinilor din Antarctica. Acest fapt este foarte îngrijorător pentru Planetă.

Printre alte particule de origine antropică, cercetătorii au identificat poliester şi polietilenă.

Studiul a fost publicat în jurnalul ştiinţific Science of the Total Environment şi este semnat, printre alţii, de cercetători de la Muzeul Naţional de Ştiinţe ale Naturii din cadrul Consiliului Naţional de Cercetare Ştiinţifică (MNCN-CSIC) din Spania.

Studiul subliniază necesitatea cunoaşterii efectelor acestor particule şi de a stabili măsuri mai eficiente pentru a controla poluarea cu materiale plastice şi alte particule de origine umană pe continentul antarctic.

Microparticulele de plastic sunt fragmente cu dimensiuni mai mici de 5 milimetri, din ce în ce mai răspândite în ecosistemele marine, o situaţie îngrijorătoare având în vedere persistenţa lor în mediul înconjurător şi acumularea lor în lanţul trofic, potrivit unui comunicat emis de CSIC.

”Aceşti poluanţi ajung în mări şi oceane, în principal prin deşeuri şi reziduuri provenite din activităţi antropice”, a declarat Andrés Barbosa, cercetător în cadrul MNCN şi autor al studiului.

 

Având în vedere prezenţa umană redusă în regiunea Oceanului Antarctic şi a Antarcticii, ar fi de aşteptat un nivel redus de poluare cu microplastic. Însă, aceste particule ajung în aceste habitate ca urmare a prezenţei staţiilor de cercetare şi a ambarcaţiunilor de pescuit şi turistice, dar şi a curenţilor marini, putând provoca o concentraţie ridicată la nivel local, conform lui José Xavier de la Universitatea din Coimbra, Portugalia, care se numără printre autorii cercetării.

Obiectivul studiului, la care au participat şi cercetători din Marea Britanie, a fost să analizeze prezenţa microparticulelor de plastic în Peninsula Antarctică şi în Marea Scoţia din nordul acesteia, având în vedere importanţa pentru mediu a acestor habitate.

În cadrul cercetării, au fost analizate excremente de la trei specii: pinguinul Adelie (Pygoscelis adeliae), pinguinul antarctic (Pygoscelis antarcticus) şi pinguinul Gentoo (Pygoscelis papua).

”Pinguinii sunt utilizaţi pentru multe studii deoarece biologia şi ecologia lor sunt bine cunoscute şi faptul că sunt prădători îi face să fie buni indicatori ai sănătăţii ecosistemelor în care trăiesc”, a explicat Barbosa.

Conform constatărilor, dieta celor trei specii este alcătuită din proporţii diferite din krill din Antarctica – 85% în cazul pinguinului Adelie, 66% în cazul pinguinului antarctic şi 54% în cazul Gentoo.

”Microparticulele de plastic au fost identificate în 15, 28, respectiv 29% din probele de la cele trei specii studiate”, a explicat Joana Fragao de la Universitatea din Coimbra.

Frecvenţa apariţiei acestor particule a fost similară în toate coloniile studiate, ceea ce sugerează că nu există un punct de origine specific al contaminării.

”Este necesar să continuăm studiile în acest domeniu pentru a înţelege mai bine dinamica acestor substanţe şi efectele lor asupra acestor ecosisteme pentru a ghida noile politici de management pe continentul antarctic”, a conchis Filipa Bessa de la aceeaşi universitate.

Adelina Toader
Adelina Toader
Adelina este Redactorul Șef al Ziarului România Liberă din iunie 2021. Adelina are o experiență de peste 8 ani în presa scrisă. Și-a început cariera jurnalistică în grupul de presă Bursa avansând de la poziția de redactor până la cea de Managing Editor. Adelina a scris atât pe domeniul economic, cât și politic- extern. În ultimii ani, Adelina a realizat interviuri cu miniștrii, ambasadori precum și cu antreprenori din diferite domenii.
Cele mai citite

FNGCIMM lansează un program de finanțare pentru IMM-urile în creștere, cu credite de până la 2 milioane de euro

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) pregătește un nou program de finanțare destinat IMM-urilor aflate în expansiune, conform...

LEGO Technic: O Lume a Jocurilor Creative și a Ingineriei în Miniatură

LEGO Technic a revoluționat lumea jucăriilor de construcție prin introducerea unui nivel de complexitate și realism care îi atrage atât pe copii, cât și...

Cât de practic este să conduci un autoturism plug-in hybrid în oraș?

Popularitatea autoturismelor electrice hibride plug-in (PHEV) a crescut semnificativ în ultimii ani, oferind o alternativă  eficientă, atractivă și ecologică la vehiculele tradiționale pe benzină...
Ultima oră
Pe aceeași temă