20.6 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoPeste 30 la sută din bugetul Apărării va fi pentru înzestrare

Peste 30 la sută din bugetul Apărării va fi pentru înzestrare

Peste 30 la sută din bugetul Apărării pe anul 2022 va fi pentru înzestrare, adică, în principal, pentru armament, a anunțat premierul Nicolae Ciucă, fost ministru al Apărării.

Șeful Executivului a făcut această precizare la data de 1 noiembrie 2022, cu prilejul ceremoniei de instalare în funcția de ministru al Apărării Naționale a lui Angel Tîlvăr.

Premierul s-a referit la decizia politică, anunțată de președintele Iohannis, privind creșterea alocărilor bugetare pentru Armata României, începând de anul viitor, la 2.5 la sută din PIB.

„O parte semnificativă a bugetului apărării, peste 30 la sută, va fi alocată achizițiilor de tehnică modernă, ceea ce va crea posibilitatea accelerării unor programe de înzestrare esențiale pentru creșterea rezilienței la nivelul Sistemului Național de Securitate al României. Aveți, domnule ministru, toată susținerea mea și a Guvernului României pentru îndeplinirea acestor obiective”, a precizat premierul Ciucă.

„Vă asigur, domnule prim-ministru că, împreună cu toți cei prezenți aici și nu numai, vom continua implementarea obiectivelor asumate de coaliție prin programul de guvernare, având ca principale linii de efort atât modernizarea Armatei României cât și consolidarea și promovarea securității naționale și stabilității euroatlantice,” a declarat ministrul Tîlvăr.

La ceremonia din 1 noiembrie 2022 nu s-a precizat însă, concret, în ce stadiu se află programele de înzestrare militară. Situația cea mai proastă ar fi a Forțelor Navale. Programul de construire a celor patru corvete a fost din nou amânat și nu va începe, probabil, în anul 2022. Este vorba de programul pe care MApN îl încredințase asocierii dintre firma franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța. Acest contract este legat și de programul de modernizare a două fregate, „Regele Ferdinand” și „Regina Maria”. Deci dacă nu se construiesc cele patru corvete, nici cele două fregate nu sunt modernizate.

„Procedura de achiziție a corvetelor multifuncționale este reglementată de Hotărârea de Guvern nr. 48/2018 privind aprobarea circumstanțelor și a procedurii specifice aferente Programului de înzestrare esențial „Corvetă multifuncțională” și autoritatea contractantă a declarat câștigătoare Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța S.A. În prezent se poartă discuții între părți pentru convenirea termenilor și condițiilor acordului-cadru de achiziție”, ne-a precizat, în septembrie 2022, MApN.

Cât de eficient va fi cheltuit bugetul Apărării

Pe când era ministru al Apărării, Vasile Dîncu lansase, în plus, ideea unei achiziții de submarine și de elicoptere, din Franța. Nici această idee nu s-a materializat. „Programul de înzestrare cu submarine a Forțelor Navale Române a fost inițiat și se află în faza de fundamentare, tot în faza de fundamentare fiind și Programul de înzestrare cu elicoptere”, ne-a precizat MApN.

Dîncu a demisionat de la conducerea MApN la data de 24 octombrie 2022. Rămâne de văzut dacă ministrul Tîlvăr va continua inițiativele lui Dîncu sau va avea alte priorități.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă