15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăPoliticăAnul viitor, bugetul Apărării va crește la 2,5 la sută din PIB

Anul viitor, bugetul Apărării va crește la 2,5 la sută din PIB

Anul viitor, adică în 2023, bugetul Apărării va crește la 2,5 la sută din PIB, a anunțat președintele României, Klaus Iohannis.

Șeful statului a făcut această precizare la data de 25 octombrie 2022, în mesajul prezentat în cinstea Zilei Armatei Române. Șeful statului a rostit acest mesaj în Parcul Carol, la Mormântul Ostașului Necunoscut. Alături de președintele Iohannis, la ceremonia dedicată Zilei Armatei s-a aflat premierul Ciucă, acesta fiind, interimar, și ministru al Apărării.

Președintele Iohannis a amintit că bugetul Apărării este, în prezent, de 2 la sută din PIB. Nivelul de 2 la sută se aplică din anul 2017. Decizia de majorare a acestui nivel, de la 2 la 2,5 la sută, fusese anunțată de președintele Iohannis în primăvara anului 2022, după ce tensiunile politico-militare din estul Europei au crescut foarte mult. Întrucât la acel moment bugetul Apărării pe anul 2022 era deja în derulare, majorarea efectivă a bugetului se aplică de la începutul anului 2023.

Potrivit unui raport occidental, România a cheltuit pentru Apărare, în anul 2021, circa 22 de miliarde de lei. În valoare absolută, cheltuielile pentru Apărare ale României au crescut constant în ultimii ani.

Statele Unite au recomandat aliaților din NATO să aloce cel puțin 2 la sută din PIB pentru Apărare. Pe plan mondial, Statele Unite rămân prima putere militară. Pe următoarele două locuri s-ar plasa Rusia, apoi China. În Europa, după Rusia, primele puteri militare ar fi Franța, Marea Britanie, Italia și Turcia. Aceste informații provin din raportul Global Firepower 2022.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Măsurile și condițiile pentru votul cu urna specială la europarlamentare și locale

Biroul Electoral Central (BEC) a stabilit măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând,...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă