14.5 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Pe fondul amenințărilor nucleare ale Rusiei, peste 9000 de soldați americani pot sosi în România

Presiunea Rusiei asupra statelor europene membre NATO este din ce în ce mai mare, lucru recunoscut de însuși secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg.

“În ultimii ani, Rusia a investit semnificativ în capacitățile sale militare și, în special, în arsenalul său nuclear. În timp ce NATO consideră propriul său factor de descurajare nucleară în principal ca un instrument politic, Rusia și-a integrat ferm arsenalul nuclear în strategia sa militară. Rusia a amplasat rachete nucleare în Kaliningrad, la doar 500 de kilometri de Berlin. A amenințat aliați precum Danemarca, Polonia și România cu atacuri nucleare”, explica, acum câteva zile, secretarul general Stoltenberg, într-un comentariu postat chiar pe site-ul NATO.

Germania este țara europeană care găzduiește cei mai mulți militari americani – peste 32.000 de oameni. Totuși, în urma unor disensiuni între președintele Trump și cancelarul Angela Merkel, circa un sfert dintre militarii americani din Germania ar putea fi mutați în alte țări. Potrivit presei occidentale, 9500 de militari americani (conform jurnaliștilor americani) sau chiar până la 15.000 de militari (conform presei germane) vor fi retrași din Germania, urmând ori să fie readuși în Statele Unite, ori să fie mutați în alte țări europene unde vor forma o prezență militară permanentă – cum era, până acum, în Germania. Două țări care au cerut suplimentarea trupelor americane de pe teritoriul lor sunt Polonia și România, aceste țări fiind de altfel și principalii aliați ai SUA pe Flancul Estic al NATO.

Pentru România, care are în prezent circa o mie de militari americani pe teritoriul ei, mai ales la Kogălniceanu și la Deveselu, prezența suplimentară permanentă a câtorva mii de militari americani ar aduce atât beneficii de securitate cât și economice – mai ales în contextul în care, fiind vorba de o prezență pe termen lung în străinătate, militarii își aduc în țara – gazdă și familiile.

Găzduirea acestor mii de americani ar determina fie extinderea unor baze militare cum sunt cele de la Kogălniceanu, Fetești, Deveselu sau Câmpia Turzii, fie modernizarea altor locații din România, inclusiv a infrastructurii rutiere și feroviare din zonele respective.

“Rusia a amenințat aliați precum Danemarca, Polonia și România cu atacuri nucleare”

Jens Stoltenberg,

Secretar general al NATO

 

IMPLICAȚIE

Județe din România se pot ridica la standarde americane

Găzduirea permanentă a câtorva mii de militari americani și, în plus, și a familiilor unora dintre ei ar impune ridicarea infrastructurii și a standardelor de viață din anumite comunități ale României până aproape de cele din Statele Unite.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă