17.9 C
București
miercuri, 7 iunie 2023
AcasăInternaționalParlamentul Ungariei a votat legea ce permite aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul Ungariei a votat legea ce permite aderarea Finlandei la NATO

Parlamentul Ungariei, dominat de formaţiunea premierului naţionalist Viktor Orban, a aprobat luni proiectul de lege care permite aderarea Finlandei la NATO odată ce aplicaţia acesteia va fi ratificată de toate cele 30 de ţări membre ale Alianţei Nord-Atlantice, relatează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.

Aderarea Suediei la NATO rămâne o problemă

Decizia pune capăt tergiversărilor de luni de zile ale partidului de guvernare FIDESZ în această chestiune. Aderarea Finlandei la NATO a fost ratificată cu o largă majoritate de 182 de voturi din 199 de mandate.
Proiectul de lege privind aderarea Suediei la NATO rămâne în continuare blocat în legislativul din Ungaria, urmând să fie discutat „mai târziu”, potrivit euronews.ro.

Finlanda şi Suedia au cerut anul trecut să adere la NATO ca reacţie la invazia rusă din Ucraina. Însă procesul a fost ţinut în loc de Turcia şi Ungaria.

Parlamentul Ungariei va vota la începutul lunii martie asupra aderării Finlandei și Suediei la NATO

Parlamentul Ungariei se va pronunţa la începutul lunii martie asupra aderării Finlandei şi a Suediei la NATO, potrivit agendei publicate miercuri, relatează AFP.

Candidatura celor două ţări nordice, care trebuie să fie acceptată în unanimitate de cele 30 de state membre ale NATO, a fost ratificată de toate, cu excepţia Turciei şi a Ungariei.

Parlamentarii ungari vor dezbate problema săptămâna viitoare, înainte de un vot separat pentru fiecare dintre cele două ţări între 6 şi 9 martie, a anunţat parlamentul pe site-ul său.

Termenul a fost amânat de mai multe ori din cauza unui impas legislativ, iar opoziţia a acuzat guvernul lui Viktor Orban de tergiversare, conform agerpres.ro.

Premierul naţionalist, un aliat apropiat al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, doreşte să menţină legăturile cu Moscova, în pofida războiului din Ucraina.

Suedia şi Finlanda au depus anul trecut cerere de aderare la Alianţa Nord-Atlantică, după ce Rusia a invadat Ucraina, dar Suedia se confruntă cu obiecţii neaşteptate din partea Turciei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!


Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:40

Tensiunile au crescut la Paris la protestul împotriva reformei pensiilor

Tensiunile minore au izbucnit între demonstranți și poliție la Paris marți (6 iunie), în timp ce mii de oameni au ieșit pe străzile capitalei...

3 idei de cadouri pentru cununia civilă

Cununia civilă este ocazia perfectă de a fi alături de prieteni și familie, pentru a sărbători dragostea și uniunea a două persoane speciale. Un...

Manipulările guvernanților legate de grevă

De la începutul declanșării grevei generale din sistemul de învățământ, neașteptat de lungă pentru guvernanți, actuala coaliție a lansat în spațiul public sau, la...
Ultima oră
Pe aceeași temă