9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaParlamentul din Ucraina a luat act de demisia ministrului Culturii după un...

Parlamentul din Ucraina a luat act de demisia ministrului Culturii după un scandal legat de cheltuieli

Parlamentul din Ucraina a acceptat demisia ministrului Culturii din cauza preocupărilor legate de cheltuieli în timpul războiului, potrivit Sky News.

Parlamentul ucrainean a votat pentru acceptarea demisiei ministrului Culturii Oleksandr Tkaşenko, a anunţat deputatul Yaroslav Zheleznyak, citat de publicaţia menţionată.

Tkachenko şi-a anunţat demisia printr-un mesaj publicat pe Facebook pe 21 iulie. Ministrul a spus că demisia a fost cauzată de un „val de neînţelegeri privind importanţa culturii în timpul războiului”, potrivit epicnews.ro.

El a declarat că toate cheltuielile pentru cultură în timp ce conflictul continuă nu sunt „mai puţin importante decât pentru drone, deoarece cultura este scutul identităţii noastre şi al graniţelor noastre”.

Deputatul Zheleznyak a mai spus joi că Parlamentul nu va lua în considerare înlocuirea ministrului și că este puțin probabil să facă acest lucru pe parcursul săptămânii.

UNESCO a condamnat atacurile asupra patrimoniului mondial

UNESCO a “condamnat cu fermitate” atacurile ruseşti lansate “joi dimineaţa” împotriva centrului oraşului Odessa (sud-vestul Ucrainei), care face parte din luna ianuarie din patrimoniul mondial al umanităţii.

“Potrivit unui bilanţ preliminar, mai multe muzee incluse în Patrimoniul Mondial au suferit daune, în special Muzeul de Arheologie, Muzeul Flotei şi Muzeul Literaturii din Odesa”, a subliniat organizaţia ONU pentru Cultură, Ştiinţă şi Educaţie.

“Toţi au fost marcaţi de UNESCO şi autorităţile locale prin Scutul Albastru, emblema distinctivă a Convenţiei de la Haga din 1954” pentru protecţia bunurilor culturale în caz de conflict armat, care a fost, prin urmare, “încălcată” la Odesa, a denunţat UNESCO.

Atacul rusesc, “comis la doar două săptămâni după cel care a distrus o clădire” din centrul istoric al Liovului (nord-vest), un alt sit al patrimoniului mondial, “a coincis şi cu distrugerea Centrului cultural pentru artă populară şi educaţie artistică din oraşul Mikolaiv”, a indicat instituţia ONU.

UNESCO solicită “încetarea oricărui atac împotriva proprietăţilor culturale protejate în cadrul unor instrumente normative internaţionale ratificate pe scară largă”.

“Acest război reprezintă o ameninţare crescută pentru cultura ucraineană”, a insistat organizaţia, adăugând că s-au înregistrat “daune la 270 de situri culturale ucrainene” de la începutul invaziei ruse, pe 24 februarie 2022.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă