12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInternaționalPariul guvernului scoțian este să aducă investiții de 20 miliarde de lire...

Pariul guvernului scoțian este să aducă investiții de 20 miliarde de lire dacă țara ajunge independentă

Şefa guvernului scoțian, Nicola Sturgeon, a anunţat luni că intenţionează să investească 20 miliarde de lire (22 miliarde de dolari) pentru a construi o Scoţie independentă, bazată pe energii regenerabile, dacă această naţiune britanică decide să părăsească Regatul Unit, informează France Presse.

Aceste fonduri ar urma să fie investite în cursul primului deceniu de existenţă a unui stat scoţian independent şi ar fi finanţate din veniturile petroliere încă prezente şi prin împrumut, a indicat premierul scoţian în congresul formaţiunii sale politice, Partidul Naţional Scoţian (SNP), luni.

“Fonduri precum acestea ar putea susţine un program masiv de decarbonizare a locuinţelor, reducerea facturilor la energie şi combaterea sărăciei”, a afirmat ea.

“Acestea ar putea finanţa mii de locuinţe suplimentare, investiţii în proiecte locale de energie regenerabilă şi sprijinirea comunităţilor”, a adăugat Nicola Sturgeon, potrivit agerpres.ro.

Dorința guvernului scoțian este să aducă 20 miliarde de lire în cazul independenței pentru a da impuls unei creșteri durabile

Aceste investiţii “vor da impuls unei creşteri durabile de care naţiunea noastră proaspăt independentă va avea nevoie”, a susţinut ea, promiţând să obţină neutralitatea carbonului şi să nu autorizeze niciodată fracturarea hidraulică în Scoţia, într-un moment în care Londra tocmai a ridicat moratoriul asupra acesteia.

Anunţurile premierului scoţian – care a promis să furnizeze mai multe detalii săptămâna viitoare – sunt făcute în timp ce doreşte să organizeze în toamna anului 2023 un nou referendum asupra independenţei Scoţiei.

Londra i se opune, estimând că un astfel de scrutin nu poate avea loc decât o dată pe generaţie.

Consultaţi deja asupra acestui subiect în 2014, scoţienii au votat în procent de 55% pentru a rămâne în cadrul Regatului Unit. Dar separatiştii estimează că Brexitul a schimbat situaţia, întrucât scoţienii i se opuseseră în procent de 62% şi doreau ca Scoţia să se alăture Uniunii Europene în calitate de stat independent.

Anticipand o înfruntare judiciară cu guvernul central, Nicola Sturgeon a luat-o înainte sesizând Curtea Supremă, care urmează să studieze acest dosar începând de marţi, cu scopul de a stabili dacă Edinburghul poate legifera asupra problemei fără acordul Londrei.

Dacă va avea loc un astfel de referendum va fi însă doar “consultativ” şi Londra va trebui să-şi dea acordul pentru o eventuală independenţă a Scoţiei.

Inflexibilă faţă de Londra, premierul scoţian a acuzat guvernul conservator de “agravare” a crizei costului vieţii în ţară, prin reducerea impozitelor pentru cei mai bogaţi şi panicarea pieţelor cu anunţuri bugetare neclare, comentează AFP.

Referendumul scoțian de separare de Marea Britanie ajunge la Curtea supremă britanică în octombrie

Referendumul scoțian de separare de Marea Britanie ajunge la Curtea supremă britanică în luna octombrie a acestui an, după insistențele guvernului scoțian de a se desprinde de Marea Britanie.

Curtea supremă britanică a fixat pentru 11 şi 12 octombrie examinarea cererii guvernului scoţian de a putea organiza un nou referendum pentru independenţă fără acordul Londrei, a anunţat joi înalta jurisdicţie, relatează AFP.

În pofida refuzului repetat al guvernului britanic, prim-ministrul scoţian Nicola Sturgeon, şefa partidului pro-independenţă SNP, intenţionează să organizeze un nou referendum privind independenţa pe 19 octombrie 2023.

Referendumul scoțian ajunge la Curtea supremă britanică ca o mișcare de anticipare într-o dispută judiciară cu guvernul central

Anticipând o dispută judiciară cu guvernul central, lidera pro-independenţă s-a mişcat prima şi a sesizat Curtea supremă, pentru ca aceasta să determine dacă Parlamentul scoţian are puterea de a legifera pentru organizarea acestui referendum fără acordul guvernului britanic.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă