27.2 C
București
miercuri, 24 iulie 2024
AcasăSocialSocietateOrganizațiile civile: PSD și PNL își bat joc de regulile democrației prin...

Organizațiile civile: PSD și PNL își bat joc de regulile democrației prin felul în care au fost programate următoarele alegeri

Mai multe organizații civile și activiști cer coaliției de guvernare PSD-PNL să respecte principiile constituționale și standardele internaționale cu privire la organizarea alegerilor electorale. Motivul invocat îl reprezintă programarea alegerilor parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive.

Programarea alegerilor parlamentare și prezidențiale în trei duminici consecutive este de natură să creeze confuzie în rândul electoratului, să îngreuneze organizarea procesului electoral și să reducă transparența și coerența acestuia, în mod nejustificat, spun la unison mai multe organizații civile și activiști pe platforma Expert Forum.

Orice modificare legislativă referitoare la organizarea alegerilor trebuie să fie realizată în timp util și conform principiilor transparenței decizionale, susțin cei care au trimis Parlamentului un semnal de alarmă.

Ne arătăm îngrijorarea cu privire la modul în care partidele politice schimbă datele alegerilor constant și nu țin cont de interesul public atunci când iau astfel de decizii, spun semnatarii.

Cum ar trebui pregătite alegerile parlamentare și prezidențiale

Totodată, finanţarea campaniilor electorale precum și raportarea cheltuielilor de campanie aproape concomitent din conturi separate vor pune presiune atât pe competitorii electorali cât şi pe AEP și are potenţialul de a reduce semnificativ transparenţa sunt de părere organizațiile civice.

Potrivit acestora, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) trebuie să inițieze cât mai curând o campanie amplă de informare a alegătorilor cu privire la regulile de organizare a alegerilor, punând un accent deosebit pe informarea cetățenilor despre locurile unde vor putea vota.

De asemenea, semnatarii spun că interesul alegătorilor nu va putea fi menţinut constant trei weekenduri consecutive, ceea ce va duce la scăderea prezenţei la vot, cel mai probabil în detrimentul alegerilor parlamentare..

Organizațiile și activiștii subliniază că doar prin respectarea acestor principii și prin implicarea activă a autorităților se poate construi un sistem electoral robust și de încredere.

Organizațiile semnatare sunt:

  • Coaliția Vot Corect – Expert Forum, Centrul pentru Resurse Civice, Asociația Civica, Centrul pentru Studiul Democrației, Rădăuțiul Civic, Observatorul Electoral și Code for Romania
  • CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică
  • ActiveWatch
  • APADOR CH
  • Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile
  • Mircea Kivu, sociolog
  • Sanda Foamete, activist civic, observator la vot, voluntar Coaliția Cod Electoral Acum
Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă