16.2 C
București
marți, 19 octombrie 2021

Orban demisionează. Șah la echipa câștigătoare din PNL

Fostul lider al PNL, Ludovic Orban, a spus miercuri că are demisia scrisă și a trimis-o către Biroul Permanent al Camerei Deputaților. Motivul demisiei este legat de lipsa de legitimitate și că în condițiile create nu mai poate gira această funcție.

Ludovic Orban a reamintit că anunțase încă din timpul campaniei interne că în cazul în care nu va fi ales președinte PNL își va prezenta demisia din funcția de președinte al Camerei Deputaților. El a spus că și-a scris demisia, a înaintat-o Biroului Permament al Camerei Deputaților și secretarului general al Camerei.


„Demisionez din mai multe motive. În primul rând pentru faptul că am anunțat această demisie ca urmare a faptului că eu consider că pentru a putea gira astfel de funcții în statul român, dacă ești om de stat, nu poți să girezi astfel de funcții decât dacă beneficiezi de legitimitate, iar legitimitatea este conferită de votul cetățenilor care este acordat către formațiunile politice care se prezintă în alegeri. Atâta timp cât eu astăzi nu mai sunt președinte PNL, consider că nu mai pot exercita această funcție”, a spus Orban.

Echipa câștigătoare a PNL nu mai are legitimitate pentru că a fost instalată cu forța


Motivul principal al demisiei este nemulțumirea lui Orban ce vine din faptul că nu mai poate fi părtaș cu decizii luate de o conducere instalată „cu forța” în fruntea PNL, „decizii care nu mai au nicio legătură cu angajamentele luate de PNL în campania electorală pentru alegerile parlamentare”.


„Am promis românilor 4 ani de stabilitate, 4 ani de pace politică, 4 ani de guvernare de centru-dreapta, 4 ani în care să investim, să construim, să asigurăm creștere economică, să asigurăm creșterea veniturilor cetățenilor români, să asigurăm creșterea calității serviciilor publice furnizate către români, să asigurăm un salt în calitatea vieții românilor care să permită ca România să ajungă cât mai repede să depășească nivelul mediu de venit de la nivel european”, a mai adăugat Orban.

Constituția României a fost călcată în picioare


Totodată, Orban spune că pleacă din fruntea Camerei Deputaților pentru că nu mai putea fi reprezentantul unei formaţiuni care a încălcat „în picioare Constituţia”.
„Nu pot să fiu la complice la decizii care mă obligau să încalc principii şi Constituţia. Nu mai pot să exercit funcţia de preşedinte al PNL atât timp cât gruparea demolatoare, în frunte cu Iohannis, e pregătită să calce în picioare democraţia”, a completat Orban.


Ludovic Orban atacă dur „gruparea demolatoare” condusă de Florin Cîțu și Klaus Iohannis.

„Ce a făcut gruparea demolatoare care l-a susținut pe Cîțu în frunte cu Klaus Iohannis? Literalmente au călcat în picioare democrația din interiorul PNL, au impus o conducere împotriva voinței reale a membrilor PNL și după impunerea acestei conduceri, practic au încălcat toate angajamentele luate în fața cetățenilor români. Eu nu pot să fiu părtaș la trădarea cetățenilor români care și-au exprimat încrederea în PNL”, a afirmat Orban.
Imediat, în cursul zilei de miercuri, PSD a transmis că este interesată de poziția lăsată liberă de Ludovic Orban.

Liberalii vor avea contracandidat pentru această poziție din partea PSD


PSD va avea un candidat pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, a spus prim-vicepreşedintele PSD, deputatul Sorin Grindeanu.


„Trebuie luat act în plen de vacantare. Acest plen cel mai devreme ar putea fi luni. Noi credem că va trebui ales cât se poate de repede un preşedinte cu drepturi depline. (…)În mod sigur, pot spune că, în momentul în care va fi votul în plen pentru alegerea preşedintelui, PSD va avea un candidat”, a declarat Grindeanu.

Demisia lui Orban îi obligă pe cei de la USR și PNL să ajungă la o înțelegere, dacă își mai doresc ca măcar una din ele să mai guverneze. Fără șefia Camerei Deputaților, for decizional pentru mai bine de două treimi din legi, va fi greu pentru oricare partid să guverneze.

Ultima oră
Pe aceeași temă