3.6 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomeInternaționalONU se va întruni joi pentru noi discuții despre războiul declanșat de...

ONU se va întruni joi pentru noi discuții despre războiul declanșat de Hamas în Israel

Adunarea Generală a ONU se va reuni joi pentru a discuta despre războiul declanşat de atacul Hamas asupra statului Israel, a anunţat luni preşedintele acesteia într-o scrisoare către statele membre, notează AFP, conform agerpres.ro.

În timp ce Consiliul de Securitate nu a reuşit să se pună de acord asupra unei rezoluţii privind acest război, mai multe state, în special Iordania în numele grupului arab, Rusia, Siria, Bangladesh şi chiar Vietnam şi Cambodgia, au cerut oficial preşedintelui Adunării Generale, Dennis Francis, să programeze această reuniune.

Săptămâna trecută, Consiliul de Securitate al ONU, divizat de obicei în ce priveşte chestiunea israeliano-palestiniană, a respins o propunere de rezoluţie a Rusiei care solicita o “încetare a focului umanitară”. Doar 5 din cele 15 state membre ale Consiliului au susţinut acest text care condamna “toate violenţele împotriva civililor şi toate actele teroriste”, dar nu numea Hamas, ceea ce a fost inacceptabil pentru Statele Unite, Regatul Unit şi Franţa.

Al doilea proiect de rezoluţie elaborat de Brazilia, care deţine preşedinţia Consiliului în octombrie, a fost blocat de un veto american. Washingtonul a criticat acest text pentru că nu a menţionat “dreptul Israelului de a se apăra”, în timp ce 12 ţări l-au votat.

Înainte de reuniunea Adunării Generale joi la ora 10.00 (14.00 GMT), Consiliul de Securitate va dezbate marţi din nou această problemă. O reuniune de mult planificată la care sunt aşteptaţi unii miniştri de externe, precizează AFP.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
00:00:37

VIDEO. Explozie în timpul unei slujbe catolice în Filipine. Patru persoane au murit

Un martor ocular a filmat momentul în care se vede cum persoane rănite sunt transportate în vehicule și duse de urgență la spital, după...

Iohannis, discuții cu SUA în privința schimbărilor climatice. România, membră a International Solar Alliance

Președintele României a avut astăzi o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președintelui SUA pentru Climă, John Kerry, în marja participării la Conferința Națiunilor Unite...
00:00:32

VIDEO. Suspect arestat după un atac mortal lângă Turnul Eiffel

Un cetățean german a murit și alte două persoane au fost rănite după ce un bărbat a atacat turiști în centrul Parisului, în apropiere...
Ultima oră
Pe aceeași temă