26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăȘtirile zileiOficial ONU: Criza din Sudan se transformă într-o „catastrofă totală”

Oficial ONU: Criza din Sudan se transformă într-o „catastrofă totală”

Coordonatorul umanitar al Națiunilor Unite(ONU) în Sudan, Abdou Dieng, a avertizat luni (1 mai) cum criza umanitară din țară se transformă într-o „catastrofă totală” și că riscul de propagare în țările vecine este îngrijorător.

 „ Au fost mai bine de două săptămâni de lupte devastatoare în Sudan, un conflict care transformă criza umanitară din Sudan într-o catastrofă totală”, a declarat Dieng într-o ședință de informare a statelor membre prin link video, potrivit Reuters.

ONU a afirmat ca nu cumva criza umanitară din Sudan să se transforme într-o catastrofă totală, existând riscul să se transforme într-una regională

Dieng a adăugat că civilii se refugiază în părți ale Sudanului mai puțin afectate de lupte sau fug în țările vecine. „ Efectul regional al crizei este o preocupare serioasă”, a spus el.

Sute de oameni au fost uciși și mii de răniți în 16 zile de lupte de când disputele dintre armata sudaneză și forțele paramilitare de sprijin rapid (RSF) au început pe 15 aprilie.

VIDEO: Criza din Sudan: Forțele speciale americane evacuează diplomați

Armata americană a evacuat toți angajații guvernamentali americani și un număr mic de membri ai personalului diplomatic din alte țări, în cadrul unei operațiuni la Khartoum la care au participat peste o sută de soldați din forțele speciale. Între timp, un student străin blocat descrie că nu are „nicio speranță de supraviețuire” din cauza haosului.

Trupele forțelor speciale americane au evacuat toți angajații guvernamentali americani, familiile lor și un număr mic de membri ai personalului diplomatic din alte țări din luptele din Sudan, într-o operațiune în care au ajuns în capitala Khartoum cu un elicopter, în care au fost implicați peste o sută de soldați și despre care se spune că a durat doar o oră.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă