7.3 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalOamenii de știință, în alertă după un cutremur în apropierea celui mai...

Oamenii de știință, în alertă după un cutremur în apropierea celui mai mare vulcan activ din lume

Un cutremur cu magnitudinea 5,0 a lovit lângă cel mai mare vulcan activ de pe planetă, oamenii de știință afirmând că există o “stare de neliniște accentuată”.

Vulcanul Mauna Loa, care acoperă jumătate din Hawaii, a suferit o serie de cutremure, un seism cu magnitudinea 4,6 fiind înregistrat cu doar câteva secunde înainte de cel mai marem notează Metro.

Replicile, care încă se resimt, ar putea dura săptămâni întregi, oamenii de știință monitorizând îndeaproape creșterea activității.

Observatorul Volacano din Hawaii a declarat: “Este posibil ca trepidațiile provocate de cutremurele mai mari să fi fost suficient de puternice pentru a provoca pagube locale minore, în special la clădirile mai vechi. Cele două cutremure au avut loc la 24 de secunde unul de celălalt, creând o zguduire de o lungă durată și, probabil, de o intensitate mai mare decât ar fi creat oricare dintre cutremurele de unul singur”.

Activitatea seismică în zonă a crescut de la cinci până la 10 cutremure pe zi începând cu 2022 iunie la 40 până la 50 de cutremure pe zi în ultimele două săptămâni, potrivit US Geological Survey.

Pe 23 și 29 septembrie s-au înregistrat peste 100 de cutremure pe zi.

Activitatea seismică crescută a determinat Parcul Național al Vulcanilor din Hawaii să închidă zona din spatele vârfului Mauna Loa până la noi ordine.

Primarul comitatului Hawaii, Mitch Roth, a declarat că nu au fost raportate imediat pagube majore sau răniți, dar au fost înregistrate pagube minore în orașul Pahala.

Mizuno Superette, singurul magazin din zona rurală Pahala, a fost închis timp de aproximativ o oră și jumătate după ce cutremurul a spart borcane și a lăsat magazinul fără curent electric, a declarat casierul Laurie Tackett.

Ea a spus: “Pământul tremura pur și simplu, a fost un pic înfricoșător”.

Aceștia au confirmat că Mauna Loa nu este în erupție și că nu există semne de erupție iminentă.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...

Uzbekistan: 23 de persoane au fost condamnate după moartea a 68 de copii ce au fost tratați cu sirop de tuse

Siropurile pentru tuse contaminate au fost produse de compania indiana Marion Biotech. Procesul a durat șase luni, relatează Reuters, preluat de orange.ro. Inculpații au fost...

ONU avertizează că asistența umanitară în Gaza se va încheia în cazul unei ofensive la Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că programele de asistenţă umanitară din Fâşia Gaza se vor încheia în cazul unei ofensive...
Ultima oră
Pe aceeași temă