18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăPoliticăO nouă conducere la ASF. Jaful pentru șoferi va continua

O nouă conducere la ASF. Jaful pentru șoferi va continua

Parlamentul va alege pe 18 decembrie noua conducere a ASF.  Alexandru Petrescu este propunerea PSD pentru funcția de președinte ASF, în timp ce PNL va propune doi politicieni pentru funcțiile de vicepreședinți: Gabriel Avramescu și Gabriela Horga.

Candidaturile se pot depune până vineri, la ora 14.00 iar săptămână viitoare, mai exact luni la ora 13.00, vor avea loc audierile și avizul comisiilor de specialitate. Plenul comun al Camerei și Senatului se va reuni tot luni la ora 14.30 pentru validarea șefiei ASF.

Alexandru Petrescu, gafă după gafă

Noul posibil președinte al ASF este în prezent președinte al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) și a fost ministru al Comunicațiilor în Guvernul Dăncilă și ministru al Economiei în Guvernul Ponta. Alexandru Petrescu a fost director al Poștei Române în perioada în care compania a fost implicată în mai multe scandaluri. În toamna lui 2015, DNA a deschis un dosar penal, în urma unor sesizări făcute de Ministerul Comunicațiilor. De asemenea, la sfârșitul lui 2015, compania a fost sancționată de Consiliul Concurentei cu 7,4 milioane de euro. În noiembrie 2015, Alexandru Petrescu a făcut o gafă uriașă. Propus de Guvernul Ponta pentru a prelua șefia Autorității de reglementare în comunicații (ANCOM), acesta a demisionat înainte ca președintele Iohannis să accepte numirea sa. Președintele nu a semnat numirea lui, iar Guvernul Ponta a picat.

Nicu Marcu, mandat de trei ani cu două falimente în nici doi ani

Nicu Marcu a venit la conducerea ASF în iulie 2020, iar în septembrie 2021 a avut loc primul faliment al City Insurance care a pagube de cel puțin 120 de milioane de euro. De atunci, piața RCA-urilor a fost dată peste cap, deoarece 3,8 milioane de șoferi au fost lăsați pe drumuri, iar tarifele la polițele auto s-au triplat între timp. Nu a mai durat mult și în martie 2023, compania bulgară de asigurări Euroins a fost băgată în faliment. Și aici au fost lăsați pe dinafară milioane de șoferi, iar Guvernul a decis să plafoneze prețurile la RCA având în vedere că ajunsese deja la un nivel istoric de scumpiri.

Deputatul USR Claudiu Năsui a făcut public la sfârșitul lunii octombrie contractul Colectiv de Muncă din ASF, după ce a câștigat definitiv procesul cu această autoritate, condusă de Nicu Marcu, pentru refuzul comunicării veniturilor și primelor pe care și le acordă.

485 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) au încasat în acest an primă de performanță pentru activitatea din 2022, când a intrat în faliment fostul lider RCA City Insurance și toți cei 513 angajați au luat primă de Ziua ASF. „Cel mai prost plătit angajat primește de Ziua ASF minim 7.000 lei net”, a declarat Năsui.

Șefii ASF, viață de huzur

Cei din conducere ASF încasează anual, în 12 luni, 16 salarii de câte 13-15.000 de euro net. Toți șefii sunt numiți politic. E vorba, deci, de cele 12 salarii lunare, plus unul de Paște, plus unul de Crăciun, plus unul înainte de vacanța de vară, plus un bonus de încă un salariu de “ziua ASF”.
Fiecare salariu, între 13-15.000 de euro. În felul acesta, președintele ASF Nicu Marcu a încasat trei sferturi de milion de lei net în 2021. Elena Dascălu, prim-vicepreședinte al ASF și fostă consilieră a lui Mihai Tudose, a câștigat 713.000 lei, în 2021, de la ASF. Ea are și o pensie de peste 140.000 de lei. Sume nete. Adică peste 71.000 de lei lunar. Vicepreședintele Daniel Armeanu, 656.000 de lei în 2021. Ei sunt membri de drept ai acestor consilii, ceea ce înseamnă că sunt plătiți ca directori pentru deciziile pe care le iau tot ei în consiliul de administrație, unde sunt plătiți și ca membri ai consiliului de administrație.

Polițe, mai scumpe și cu 80%

România Liberă scria la începutul lunii că ASF are în plan să îi sancționeze pe șoferii indisciplinați, astfel că cei care provoacă accidente să plătescă polițe de asigurare și cu 80 la sută mai scumpe. De pe piața RCA-urilor, șoferii își cumpără asigurările în rate, ceea ce înseamnă că o scumpire de 80 la sută i-ar putea determina pe mulți să renunțe la mașini.

Concluzia este că de la conducerea Autorității de Supraveghere Financiară pleacă Nicu Marcu, care scrie istorie cu două falimente în 18 luni și în locul său vine Alexandru Petrescu, cel care a creat haos la Poșta română și unde au descins procurorii DNA.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Alegerea Care Controlează Viitorul Copilului

Una dintre primele și cele mai importante decizii pe care le iau părinții după nașterea unui copil este modul în care vor hrăni...

MAE dublează secțiile de votare din străinătate față de 2019

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a declarat că în cadrul alegerilor europarlamentare din 9 iunie, MAE va coordona organizarea a peste 900 de secții...

Lungul lanț de C(i)olaci al rușinii

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, s-a simțit jignit când a fost numit moldovean, domnia-sa fiind buzoian. La rândul lor,...
Ultima oră
Pe aceeași temă