11.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăO nouă bancă de stat. Șefii au salarii de 20.000 de euro...

O nouă bancă de stat. Șefii au salarii de 20.000 de euro pe lună

Dacă nu aveam suficiente institiții bancare în țară, a mai fost înființată încă una, după cel puțin zece ani de discuții și promisiuni. Statul crede că noua instituție bancară va reuși să aducă echilibru pe piață și să ajute antreprenorii să-și țină afacerile, mai ales după vestea proastă dată de BNR că va urma o avalanșă de insolvențe în rândul IMM-urilor.

Cum toate instituțiile statului au în frunte șefi bine plătiți cu salarii ce pornesc de la 10.000 de euro pe lună, fără sporuri, și noua bancă numită Banca de Investiții și Dezvoltare își va plăti șefii regește cu salarii ce ajung până la 20.000 de euro pe lună, în timp ce românii sunt codașii UE în privința salariului minim pe economie.

Ministerul Finanțelor a decis cine va conduce Banca de Investiții și Dezvoltare, o nouă bancă de stat, a treia, care urmează să asigure dezvoltarea economică și socială, competitivitatea și inovarea. Organul de conducere este adunarea generală a acționarilor, banca fiind administrată în sistem dualist de către un Consiliu de Supraveghere alcătuit din 7 membri numiți de către adunarea generala a acționarilor pentru un mandat de maximum 4 ani cu posibilitatea de a fi realeși, și de către un Directorat alcătuit din 3 membri, numiți de Consiliul de Supraveghere pentru un mandat de 4 ani, de asemenea cu posibilitatea de reînnoire.

Consiliul de Supraveghere va fi compus din:
–  Președinte: NANU Ștefan;
– Membri: CIOBĂNAȘU George-Romeo, BADEA Dorin-Alexandru, TĂNASE Ioana, MARINEL Gheorghe, POPESCU Mioara, ILIESCU Daniela-Elena.
Directoratul va fi compus din:
– Președinte: SANDU Dănuț- Leonard;
– Membri: Nicolescu Raluca-Ana-Maria și Kubinschi Florian-Raimund.

Dan Sandu, care va fi Președintele Directoratului, a fost CEO al Intesa Sanpaolo Bank România timp de 5 ani, până în acest an, și a fost anterior membru în Consiliile de Administrație ale Volksbank și Nextebank România, vicepreședinte la Millennium Bank și șef și membru al Consiliului de Administrație al Citibank România timp de peste 11 ani.

Raluca-Ana-Maria Nicolescu a lucrat la Raiffeisen Bank, timp de 22 de ani, iar cea mai recentă funcție a fost de coordonare pentru segmentul IMM. Ea a mai fost membru în consiliul de administrație al companiei de stat ROMATSA.

Florian-Raimund Kubinschi a fost vicepreședinte executiv la banca de stat Eximbank, din 2016 până în prezent. Anterior, el a ocupat aceeași funcție la Volksbank, MKB Romexterra și Unicredit Bank. Pentru scurt timp el a lucrat și în cadrul ING Bank.

Ștefan Nanu este actualul șef al Trezoreriei Statului, funcție ocupată începând de anul trecut. Anterior, el a lucrat timp de un deceniu în Ministerul Finanțelor. Între 2018 și 2022 a fost reprezentant al României la Banca Internațională de Investiții. Între 2009 și 2013 a fost reprezentantul României la Banca Mondială la Washington.

Mioara Popescu este CEO al Idea Bank.

Daniela-Elena Iliescu este Membru Executiv al Consiliului de Administrație al Patria Bank.

„Încă de la audierile pentru preluarea portofoliului de ministru al Finanțelor am spus că un obiectiv important de mandat va fi să operaționalizăm Banca de Investiții și Dezvoltare, cu viziunea clară de a performa ca instituție centrală de dezvoltare care să deservească întreprinderile românești și alte entități din sectorul public și privat. Prin intermediul ei, vom crea un cadru financiar robust pentru proiecte inovatoare și durabile, care vor contribui la modernizarea infrastructurii și la stimularea creșterii economice. Această instituție va acționa ca un catalizator pentru dezvoltarea economicã și va sprijini sectoarele cheie, deschizând noi oportunitãți pentru antreprenori, investitori și comunitãți locale”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Obiectivele strategice ale BID sunt:
a) facilitarea accesului la finanțare pentru întreprinderi mici și mijlocii;
b) asigurarea accesului la finanțare pentru proiecte de infrastructură viabile și atragerea capitalului privat în investiții;
c) sprijinirea procesului de accesare și utilizare a fondurilor europene și a efectului de multiplicare asociat;
d) furnizarea de asistență tehnică.

Mai este de notat faptul că Banca de Investiţii şi Dezvoltare va fi deţinută pe toată perioada de funcţionare de statul român, prin Ministerul Finanţelor, în calitate de acţionar unic, sub supravegherea BNR.

Până să vedem cât de eficientă va fi Banca de Investiţii şi Dezvoltare, știm sigur că pe nota de plată sunt alte salarii lunare în valoare de peste 100.000 de euro ce trebuie plătite. Nanu Ștefan deja câștigă aproximativ 12.500 de euro pe lună ca șef al Trezoreriei, iar această funcție de președinte din calculele noastre va fi remunerată cu aproximativ 20.000 de euro.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă