32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăȘtiințăO fosilă veche de 99 de milioane de ani dezvăluie o nouă...

O fosilă veche de 99 de milioane de ani dezvăluie o nouă specie de dinozaur care trăia în vizuini

Cu milioane de ani în urmă, dinozaurii stăpâneau Pământul. Dar nu toți erau giganți. Unii erau mici și le plăcea să-și petreacă timpul în vizuini subterane, potrivit presei de specialitate.

S-a descoperit o nouă specie de dinozaur

Paleontologii de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și de la Muzeul de Științe Naturale din Carolina de Nord au descoperit o nouă specie de dinozaur din formațiunea Cedar Mountain din Utah.

Această nouă specie, numită Fona herzogae, a existat acum 99 de milioane de ani, în Utah. Alături de această fosilă, oamenii de știință au descoperit în regiune mai multe resturi ale unor indivizi diferiți aparținând aceleiași specii.

Fosila bine conservată împreună cu caracteristicile anatomice sugerează că acești dinozauri și-au petrecut probabil o parte din viață în vizuini subterane.

Specia este strămoșul lui Thescelosaurus, un gen de dinozauri de mărimea unei capre care a apărut spre sfârșitul Cretacicului Târziu în America de Nord.

Dinozaurii au fost reptile preistorice care au dominat Pământul în perioada Mezozoicului, acum aproximativ 230 până la 65 de milioane de ani.

Aceștia au variat de la creaturi uriașe precum Tyrannosaurus rex, cu o înălțime de până la 12 metri, până la specii mai mici, cum ar fi Velociraptor, care era de dimensiunea unui curcan modern.

Dinozaurii au fost atât erbivori, cât și carnivori și au ocupat diverse nișe ecologice.

Dispariția lor bruscă este atribuită unui impact catastrofal al unui asteroid, care a avut loc acum 65 de milioane de ani, ducând la sfârșitul erei Mezozoice și deschizând calea pentru evoluția mamiferelor și, în cele din urmă, a oamenilor.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă