0.3 C
Bucharest
Thursday, 7 December 2023
HomeInternaționalO fabrică de arme din Iran a fost atacată cu drone

O fabrică de arme din Iran a fost atacată cu drone

O fabrică de arme din Iran a fost atacată cu drone, a anunțat, în dimineața zilei de 29 ianuarie, Ministerul Apărării de la Teheran.

Atacul s-a produs în seara zilei de sâmbătă, 28 ianuarie 2023, puțin înainte de miezul nopții. Obiectivul militar țintit a fost un centru de producție de arme din orașul Isfahan. Oficialii de la Teheran susțin că atacul nu a produs victime și că pagubele materiale au fost minore.

În această operațiune ar fi fost folosite în total trei aeronave fără pilot. Una sau două dintre ele ar fi fost doborâte de apărarea antiaeriană a complexului. Cel puțin una dintre drone și-a lovit însă ținta și a explodat în acel moment. În mod cert, acestea au fost drone militare, cu explozibil la bord.

Nu este clar, deocamdată, cine ar fi lansat aeronavele și nici oficialii de la Teheran nu oferă indicii în acest sens. În Orientul Mijlociu, rivalul permanent al Iranului este Israelul. Pe de altă parte, Iranul are o rivalitate cu alte țări musulmane, mai ales cu Arabia Saudită. Iranul este o țară musulmană dar nu este țară arabă.

Iranul este, la rândul său, un important producător de armament. Occidentul suspectează Iranul că ar livra arme și către Rusia, în contextul războiului împotriva Ucrainei.

O fabrică de arme și un centru de tehnologie nucleară

Potrivit site-ului Iran Watch, în regiunea Isfahan din centrul Iranului s-ar afla mai multe obiective militare. Unul dintre ele este o fabrică de muniție pentru artilerie antiaeriană. În zonă mai există și un centru pentru tehnologia nucleară. Acum doi ani, Iranul era acuzat că ar realiza, la acest centru, materiale care pot fi utilizate în scop militar.

Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, la o rafinărie din Iran s-a înregistrat un incendiu.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

CSO Voluntari, în „sferturile” Cupei Challenge

Formația feminină de volei CSO Voluntari 2005 s-a calificat în sferturile de finală ale Cupei Challenge, după ce a surclasat echipa sârbă ZOK Ub...

ONU spune că există o amenințare globală din cauza războiului din Gaza

Secretarul general al Organizației Națiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a făcut miercuri o mișcare rară, avertizând în mod oficial Consiliul de Securitate cu privire...

Deca acoperă manevrele rectorului Universității din București

Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, închide ochii la manevrele rectorului Universității din București (UB), Marian Preda, pentru angajarea lui Bogdan Oprea, fost purtător...
Ultima oră
Pe aceeași temă