6 C
Bucharest
Wednesday, 6 December 2023
HomeȘtiințăNucleul interior al Pământului a fost studiat îndeaproape și s-a descoperit o...

Nucleul interior al Pământului a fost studiat îndeaproape și s-a descoperit o “planetă în interiorul unei planete”

Oamenii de știință încearcă să ajungă acolo unde nimeni nu a mai ajuns până acum, în miezul interior al Pământului! O echipă de oameni de știință de la Universitatea din Utah a făcut progrese semnificative în înțelegerea formării și structurii enigmaticului nucleu interior al planetei. Ei cred că undele seismice provenite din cutremurele naturale vor ajuta la dezvăluirea secretelor acestei zone ascunse, notează Studyfinds.

Nucleul interior, o bilă metalică solidă din interiorul planetei noastre, nu numai că influențează câmpul magnetic al acesteia, dar joacă un rol crucial în susținerea vieții pe Pământ. Studiul arată că nucleul interior este departe de a fi o masă uniformă, contrar presupunerilor anterioare. În schimb, seamănă mai degrabă cu o tapiserie, compusă din diverse “țesături”.

“Pentru prima dată am confirmat că acest tip de neomogenitate se află peste tot în interiorul nucleului interior”, explică autorul principal Guanning Pang într-un comunicat al universității.

Examinând datele seismice provenite de la o rețea globală de detectoare stabilite inițial pentru a detecta exploziile nucleare, cercetătorii au obținut informații despre cele mai adânci zone ale Pământului.

Keith Koper, un seismolog implicat în acest studiu, compară explorarea nucleului interior cu o zonă de frontieră. El subliniază că a-ți imagina interiorul nucleului Pământului este o provocare din cauza adâncimii sale și a caracteristicilor necunoscute. Undele seismice generate de cutremure au furnizat informații valoroase, deoarece se propagă prin crusta, mantaua și nucleul planetei.

“Planeta s-a format din asteroizi care se ciocneau unul de altul și se genera o mulțime de energie. Așa că întreaga planetă, atunci când se formează, se topește”, explică Koper. 

“Pur și simplu, fierul este mai greu și se obține ceea ce noi numim formarea nucleului. Metalele se scufundă în mijloc, iar roca lichidă se află în exterior, iar apoi, în esență, îngheață în timp. Motivul pentru care toate metalele sunt acolo jos este că sunt mai grele decât rocile”.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți pentru un vot cunoscut deja

Dacă România ar fi forțat să fie pe ordinea de zi a Consiliului JAI de marți ar fi riscat să obțină un vot pe...

Analiză: Companiile încă nu reușesc să adopte strategii climatice, deși au înregistrat progrese în raportare

Există o profundă deconectare între strategia climatică și strategia corporativă a organizațiilor, conform ultimei ediţii EY Climate Risk Barometer. Deși și-au asumat angajamente privind...

Produse esențiale pentru curățenia de iarnă – descoperă gama completă!

În fiecare an, intrăm în sezonul rece cu promisiunea de a face din locuința noastră un sanctuar confortabil și călduros. Însă, odată cu iarna,...
Ultima oră
Pe aceeași temă