16.7 C
București
vineri, 11 octombrie 2024
AcasăInternaționalNoi sancțiuni ale UE vizează persoane și entități responsabile de încălcări grave...

Noi sancțiuni ale UE vizează persoane și entități responsabile de încălcări grave ale drepturilor omului la nivel mondial

UE se asigură că drepturile omului sunt luate în considerare și promovează drepturile omului în relațiile sale cu țările din afara UE.

Protecția și promovarea drepturilor omului

Drepturile omului nu sunt doar una dintre valorile fondatoare ale Uniunii Europene, ci și o parte fundamentală a relațiilor UE cu țările terțe și cu organizațiile internaționale, se arată într-un comunicat de presă.

Toate tratatele și acordurile semnate de UE trebuie să fie conforme cu drepturile omului, astfel cum sunt definite în Carta drepturilor fundamentale a UE.

Aceasta înseamnă că toate organismele Consiliului care se ocupă de afaceri externe trebuie să includă drepturile omului în activitatea lor.

În plus, promovarea drepturilor omului este, de asemenea, o prioritate în sine. Referința directoare pentru activitatea UE în acest domeniu este planul de acțiune privind drepturile omului și democrația, adoptat în noiembrie 2020 pentru perioada 2020-2024.

Planul de acțiune este structurat în jurul a cinci linii de acțiune:

  • protejarea și emanciparea persoanelor
  • construirea unor societăți reziliente, favorabile incluziunii și democratice
  • promovarea unui sistem global pentru drepturile omului și democrație
  • valorificarea oportunităților și abordarea provocărilor aduse de noile tehnologii
  • obținerea de rezultate prin colaborare

Orientările UE privind drepturile omului

UE a adoptat o serie de seturi de orientări privind drepturile omului, transpunând prioritățile sale în instrumente concrete pentru factorii de decizie ai UE și pentru statele membre.

Orientările se referă, de exemplu, la tortură și rele tratamente, pedeapsa cu moartea, libertatea religioasă sau de credință, drepturile copilului, protejarea exercitării tuturor drepturilor omului de către persoanele LGBTI, violența împotriva femeilor și fetelor și libertatea de exprimare online și offline.

Toate activitățile și realizările UE în domeniul drepturilor omului prin intermediul acțiunii sale externe sunt detaliate în raportul anual privind drepturile omului și democrația.

Prioritățile UE în cadrul forurilor ON

Consiliul este însărcinat cu stabilirea priorităților strategice ale Uniunii Europene în cadrul forurilor Organizației Națiunilor Unite privind drepturile omului.

În acest scop, Consiliul adoptă o dată pe an concluzii care stabilesc principalele linii de acțiune ale UE pentru lunile următoare.

În 2024, Consiliul a reafirmat angajamentul UE față de drepturile omului, multilateralism și sistemul internațional de justiție penală în actualul mediu internațional tensionat, marcat de conflicte armate, autoritarism, dezinformare și o respingere a egalității de gen.

În ceea ce privește prioritățile tematice, concluziile subliniază opoziția fermă și continuă a UE față de pedeapsa cu moartea în toate cazurile și circumstanțele și condamnarea utilizării torturii și a altor tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante.

Sancțiuni împotriva încălcării drepturilor omului

UE a impus mai multe seturi de sancțiuni persoanelor responsabile de încălcări ale drepturilor omului în anumite țări, de exemplu în Rusia, Belarus și Myanmar/Birmania.

În decembrie 2020, Consiliul a instituit un cadru de sancțiuni în domeniul drepturilor omului care se aplică la nivel mondial, ceea ce înseamnă că UE poate viza persoane, entități și organisme – inclusiv actori statali și nestatali – responsabile, implicate sau asociate cu încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri la nivel mondial, indiferent de locul în care acestea au loc.

Cadrul se aplică, de exemplu, pentru:

  • genocid
  • crime împotriva umanității
  • tortura și alte tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante
  • sclavia
  • execuții și omoruri
  • disparițiile forțate și arestările sau detențiile arbitrare

Alte încălcări și abuzuri ale drepturilor omului pot intra, de asemenea, în domeniul de aplicare al prezentului cadru de sancțiuni, dacă sunt răspândite, sistematice sau reprezintă o preocupare serioasă în ceea ce privește obiectivele politicii externe și de securitate comune a UE.

Printre acestea se numără traficul de ființe umane, încălcarea drepturilor omului de către traficanții de migranți, violența sexuală și violența bazată pe gen, precum și încălcarea sau abuzarea libertăților de întrunire și de asociere pașnică, de opinie și de exprimare și de religie sau convingeri.

Sancțiunile constau în interdicții de călătorie pentru persoane, înghețarea activelor pentru persoane și entități și interdicția de a pune fonduri sau resurse economice la dispoziția celor care figurează pe listă.

Reprezentantul special al UE pentru drepturile omului

Rolul reprezentantului special al UE pentru drepturile omului este de a spori eficacitatea, vizibilitatea și coerența politicii UE în domeniul drepturilor omului în cadrul acțiunii sale externe și de a construi o imagine pozitivă asupra drepturilor omului.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Alexandru Stancu
Alexandru Stancu
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Disecția unui cadavru politic – Victor Ponta

În folclorul românesc există o expresie: „Mortul de la groapă nu se mai dezgroapă”. O expresie care nu-și are însă aplicativitate și în...

Categoria Fugi d-acia

Ion Iliescu, fost președinte al României despre celebrul lui zâmbet: „Am un zâmbet de Dacie”. Source link

Scăderea exporturilor amplifică deficitul comercial și pune presiune pe economia României

Exporturile României au înregistrat o scădere de 1,6% în primele opt luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, arată datele INS....
Ultima oră
Pe aceeași temă