11.1 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăSocialJustițieNecesitatea Reprezentantului Personal în Protecția Dreptului la Viață și Dreptului la un...

Necesitatea Reprezentantului Personal în Protecția Dreptului la Viață și Dreptului la un remediu efectiv

La aproximativ un deceniu după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat România în cazul „CRJ în numele lui Valentin Câmpeanu” pentru încălcarea dreptului la viață și dreptului la un remediu efectiv, persistă problemele sistemice în protecția persoanelor vulnerabile. Cazul tragic al lui Câmpeanu, care a traversat o serie de proceduri administrative fără consultare sau reprezentare, a scos în evidență lacunele juridice majore în protecția drepturilor omului în România.

Deși Legea nr. 140/2022 a adus modificări semnificative, introducând instituția reprezentantului personal, aceasta nu a rezolvat complet deficiențele identificate de Curtea Europeană. Reprezentantul personal, destinat să ajute persoanele cu dizabilități care nu pot să-și îngrijească propriile interese, rămâne o soluție încă neviabilă, așteptând adoptarea unei legi speciale.

La 20 de ani de la moartea lui Valentin Câmpeanu și la 10 ani de la condamnarea României, sistemul de drept național încă nu dispune de un mecanism concret și eficient pentru a preveni repetarea unor asemenea cazuri. Chiar cu modificările aduse de Legea nr. 140/2022, nu se poate garanta că nu există în prezent alte cazuri similare lui Valentin Câmpeanu în România.

În acest context, cuvintele Judecătorului Pinto De Albuquerque, rostite acum aproximativ un deceniu, rămân relevante: situația dezvăluie un “vid juridic intolerabil” în protecția drepturilor omului. Absența unui sistem de protecție adecvat pentru persoanele extrem de vulnerabile, lipsa reprezentanților legali sau a rudelor apropiate și incapacitatea statului de a investiga și a trage la răspundere responsabilii pentru încălcări grave ale drepturilor omului, reprezintă o problemă majoră ce necesită o soluție urgentă și eficientă.

Opinia integrală, cu surse, este disponibile la:

Autoare: avocat Irina Mihale
© Centrul de Resurse Juridice, București, ianuarie 2024
Material realizat în cadrul proiectului Monitorizarea drepturilor omului, la zi, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Lucrăm împreună pentru o Europă inclusivă!
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu
Adriana Constantinescu a absolvit facultatea de Drept cu dublă specializare Drept și Criminologie. Este de origine est-europeană, cu experiență bogată în comunicare și relații publice. Anterior a lucrat ca specialist în marketing în România, iar din 2015 pledează împotriva regimurilor autoritare și a abuzurilor drepturilor omului. În 2017, a devenit editorialist la România Liberă, contribuind la jurnalismul de investigație și cercetarea socială europeană. Ea a dezvoltat o relație excelentă cu ONG-uri precum Freedom Association (Londra) și Open Society Foundation (Londra). Activitatea ei include traducerea și publicarea de sondaje pe probleme semnificative pentru Europa, de la alegeri politice până la opinii privind crizele de sănătate (pandemia Covid), cea mai recentă preocupare fiind legată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă