12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăNe-a venit adevărata nota de plată. Alimente mai scumpe și cu 50%....

Ne-a venit adevărata nota de plată. Alimente mai scumpe și cu 50%. Producția este la jumătate

Mâncarea va deveni un lux, iar dacă ne-am mirat că prețurile față de vara anului trecut s-au și dublat în multe cazuri, scumpirile vor atinge noi cote alarmante. Seceta este inamicul producției agricole, iar România plătește acum nota pentru lipsa investițiilor în irigații.

După sesiuni de scumpiri ca urmare a crizei energetice, a războiului din Ucraina, acum seceta a înjumătățit producția agricolă a grâului, iar la porumb și floare soarelui vorbim despre pierderi și de 70 la sută, iar producătorii estimează scumpiri la raft de până la 50 de procente. Agricultorii și fermierii au fost trimiși la bancă prin programul ”De trei ori subvenția”, însă mulți spun că soluția trebuie să vină direct de la Guvern și nu se umble pe bănci după credite, pentru că oricum nu pot garanta cu pierderile înregistrate. ,,Cultura de grâu este jumătate față de anul trecut. Nu au fost condiții, nu ne-a ajutat natura, noi cu natura lucrăm. Măsurile luate prin birouri nu ne ajută cu nimic. Noi peste 2-3 săptămâni trebuie să începem anul agricol. Cu ce? Guvernul trebuie să facă un efort financiar, să găsească 3-4 miliarde de euro, căci au fost aruncați bani pe apa sâmbetei, ca să despăgubească fermierii să poată începe un nou an agricol. Eu am o pagubă anul acesta de 6 milioane de lei.”, a spus Laurențiu Baciu, președintele LAPAR.

Seceta va scumpi și uleiul, chiar cu 50 la sută. Agricultorii spun că floarea soarelui va fi recolată în câteva săptămâni, însă cultura este afectată mai bine de jumătate și se văd nevoiți să urce prețul, lucru care îi va afecta și pe ei pentru că oamenii vor cumpăra mai puțin.

În schimb, Cezar Gheorghe, analist al pieței cerealelor, spune că nu există motive pentru scumpiri în următoarele luni. În Ucraina și Rusia producția de cereale este una bună. Prețurile sunt deja foarte mari, barilul de petrol a scăzut, iar prețul energiei va mai scădea ușor. Chiar și așa, prețul pâinii a crescut deja cu 35 de bani față de începutul anului, iar tendința este tot spre creștere. Oricum producătorii anunțau că pâine se va scumpi indiferent de producție pentru că la fabricarea pâinii sunt incluse și alte costuri, cum ar fi facturile la utilități care se scumpesc, transportul mai scump și forța de muncă.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este de aproape două săptămâni zi de zi pe teren, însă vizitele sale nu ajută situația actuală. Investițiile sunt promise de cel puțin 2 decenii.

“Ministerul Agriculturii asigură finanțarea tuturor lucrărilor prevăzute în Programul Național de Reabilitare a Sistemului de Irigații în perioada 2022-2027, aprobat de Parlamentul României. Programul de Reabilitare a Sistemului de Irigații in România este obiectiv prioritar pentru Ministerul Agriculturii”, a transmis ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Prognoze negative și la nivel mondial

Estimările globale privind aprovizionarea cu grâu pentru sezonul 2022/2023 indică o producție mai scăzută, reducerea consumului, exporturi crescute și stocuri mai mari, potrivit departamentului american al Agriculturii (USDA). Se estimează că oferta de grâu va fi mai mică cu 1,1 milioane de tone, întrucât producția mai redusă va fi doar parțial compensată de stocurile inițiale mai mari. Producția de grâu la nivel mondial a fost estimată în iulie la 771,64 milioane de tone, adică cu 1,79 milioane de tone mai puțin față de ​​luna iunie.

Producția mondială de porumb este în scădere, iar reducerile din Rusia, UE și Kenya sunt doar parțial compensate de creșterile din Paraguay. Estimările privind producția de porumb din Rusia au fost reduse ca urmare a diminuării suprafeței cultivate. Producția de porumb în UE este în scădere din cauza declinului prognozat pentru Italia.

Dacă România este exportator principal de floarea soarelui în UE, iar producția de anul acesta este compromisă, cu siguranță că sticla de ulei va ajunge să coste de la 10-15 lei cât este în prezent la 25-30 de lei. Problema este că soluțiile vin mereu târziu din partea guvernanților, iar nota de plată revine tot consumatorilor de rând.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Soluții pentru protecția împotriva exploziilor de praf

În peisajul comercial de astăzi, asigurarea siguranței și securității este vitală, în special în ceea ce privește reducerea riscurilor asociate cu exploziile de praf....

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă