NASA și alte agenții spațiale internaționale lucrează intens la un plan de distrugere a asteroidului 2024 YR4, o rocă spațială recent descoperită, care prezintă o probabilitate de 1,5% de a lovi Pământul.
Deși această șansă a scăzut față de estimarea anterioară de 2,6%, specialiștii continuă să analizeze soluții pentru a preveni un impact devastator.
Cât de periculos e asteroidul 2024 YR4
Această rocă spațială are un diametru estimat între 130 și 300 de metri, aproximativ cât înălțimea Statuii Libertății. Dacă impactul ar avea loc, acesta ar putea pune în pericol aproximativ 110 milioane de oameni. Asteroidul s-ar prăbuși cu o viteză uriașă de 61.000 km/h, având o putere distructivă semnificativă.
CITEȘTE ȘI – Telescopul Euclid un inel al lui Einstein
Dacă impactul ar deveni inevitabil, zonele cu cel mai mare risc de coliziune includ:
- Oceanul Pacific de Est
- Nordul Americii de Sud
- Oceanul Atlantic
- Africa
- Marea Arabiei și Asia de Sud
Chiar dacă probabilitatea unei coliziuni rămâne redusă, astronomii continuă să monitorizeze cu atenție orbita asteroidului. Pe măsură ce noi observații sunt realizate, șansele unui impact ar putea scădea chiar la zero.
NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) vor analiza asteroidul folosind Telescopul Spațial Webb în luna martie 2025, înainte ca acesta să dispară temporar din raza de observație. Următoarea ocazie de monitorizare va fi în 2028, când asteroidul va reveni în câmpul vizual al astronomilor.
Deși acest obiect spațial este clasificat la Nivelul 3 din 10 pe scala de pericol a asteroizilor, impactul său ar putea provoca pagube locale semnificative. Aceasta este a doua cea mai mare alertă înregistrată din 2004, când asteroidul Apophis a fost clasificat la Nivelul 4 înainte ca cercetătorii să descopere că va trece în siguranță pe lângă Pământ în 2029.
În prezent, nicio metodă nu este exclusă, iar oamenii de știință discută posibile strategii pentru deviarea sau distrugerea asteroidului. Printre soluțiile analizate se numără:
- Impactul cinetic – trimiterea unei nave spațiale care să lovească asteroidul și să-i modifice traiectoria
- Explozia nucleară controlată – o metodă extremă, dar teoretic eficientă
- Tragerea unui tractor gravitațional – utilizarea unei sonde care să exercite o atracție gravitațională suficient de mare pentru a devia asteroidul în timp
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!