4.3 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăȘtirile zileiMotivele pentru care Mining Watch a blocat exploatarea de aur și cupru...

Motivele pentru care Mining Watch a blocat exploatarea de aur și cupru de la Rovina

Asociația Declic, membră a rețelei Mining Watch România, a reușit blocarea exploatării de aur și cupru de la Rovina, devenind proprietara a trei suprafețe de teren situate strategic. Localnicii se împotrivesc în număr cât mai mare, opoziția devenind mai organizată și afiliată diverselor organizații locale și internaționale. Locuitorii din Bucureșci, Criscior și Buceș au lansat inițiativa „Dezvoltăm Durabil Zona Munților Metaliferi”, devenită membră a Mining Watch România.

Euro Sun Mining nu are licență socială pentru a opera în zonă

Unul dintre motivele pentru care localnicii se împotrivesc exploatării de aur și cupru din Rovina constă în faptul că Euro Sun Mining nu a obținut licență socială pentru a opera în această zonă. Potrivit reprezentanților Mining Watch, licența nu se poate acorda fără să fie consultată comunitatea locală. De asemenea, compania nu poate exploata în mod abuziv peste proprietățile private din cele trei zone vizate.

„În cazul acesta nu se acordă licență fără să se consulte comunitatea locală. Comunitatea locală s-a trezit că are o licență minieră pe suprafețe foarte mari pe numele localnicilor, inclusiv proprietăți private. Localnicii au luat legătura cu Mining Watch și practic acest tip de proiecte miniere nu se pot face abuziv peste proprietățile oamenilor.”, a spus un reprezentant Mining Watch pentru România Liberă.

Proiectul condamnă cominitatea locală la sărăcie

Mining Watch ne-a transmis că proiectul pentru exploatarea minelor de aur și cupru propus de Euro Sun Mining condamnă comunitatea locală la sărăcie. În momentul în care sunt puse în practică astfel de proiecte, zona respectivă se transformă într-o zonă monoindustrială. Acest fapt presupune că este permisă doar acea activitate. Reprezentanții activiștilor de mediu spun că domeniul mineritului nu oferă suficiente locuri de muncă pentru loclanici și nici nu mai au permisiunea de a se dezvolta și în alte domenii.

„În momentul în care se obțin proiecte de acest fel, prin planul de urbanism se transformă în zonă monoindustrială. Rosia Montana are astfel de zonă de 10 ani si nu permite alte afaceri acolo. Când zona devine monoindustrială, permite doar un tip de activitate. Astfel, oamenii nu rămân cu alte alternative la dispoziție, locurile de munca sunt prea puține în domeniul minier.”, a mai declarat un reprezentant al activiștilor de mediu pentru România Liberă.

Exploatarea cauzează poluare pe sute de ani

Un alt motiv pentru care localnicii se împotrivesc în număr cât mai mare ține de poluarea iremediabilă a zonei. Până în prezent, în Rovina nu au avut loc exploatări miniere, iar proiectul ar duce la distrugerea iremediabilă a mediului înconjurător. Compania are nevoie să extragă minereu de la carierele de suprafață, care au ste de metri adâncime. Astfel se folosesc decantoare care au legătura cu apa de subteran și aerul și poluează pe termen lung, chiar sute de ani.

„Compania nu o poate opri pentru că este demonstrat științific că asta se întâmplă în toate proiectele miniere. Este vorba despre stabilitatea decantoarelor. Chiar dacă compania spune că va filtra apa. Măsurile tehnice pe care și le propun nu prevăd un management al acestor depozite de deșeuri și atunci va rămâne mereu o problemă de stabilitate.”, a transmis Mining Watch.

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

2025, un an dificil pentru recrutare: alegerea între angajați performanți și salarii mai mici

Anul 2025 se preconizează a fi unul complicat pe piața muncii, cu provocări majore pentru firmele de recrutare. Negocierea pachetelor salariale devine tot mai dificilă,...

Radu Drăgușin rămâne la Tottenham, după ce Fiorentina îl luase în vizor

Fiorentina este ultima echipă italiană interesată de serviciile lui Radu Drăgușin, după ce în presa din Italia au apărut informații și despre un interes...

Interes major pentru Autostrada Litoralului: 11 companii în competiție pentru contractul de miliarde

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a subliniat că lucrările vor fi realizate la standarde europene, proiectul fiind finanțat din fonduri europene și de la bugetul...
Ultima oră
Pe aceeași temă