12 C
București
joi, 19 mai 2022
AcasăȘtirile zileiInternaționalModelul socialist-comunist nu mai e pe placul Venezuelei care va permite investiții...

Modelul socialist-comunist nu mai e pe placul Venezuelei care va permite investiții private

Într-o ruptură faţă de modelul său socialist-comunist, guvernul Venezuelei intenţionează să permită investiții private o serie de companii de stat din sectoare vitale, în încercarea de a răspunde nevoii de capital pentru întreprinderile cu un nivel de investiţii foarte scăzut.

Guvernul intenţionează să vândă între 5% şi 10% din acţiunile diferitelor companii, dintre care unele au fost naţionalizate de fostul preşedinte Hugo Chávez în încercarea sa de a transforma ţara sud-americană într-un stat „ultra-socialist”.

Modelul comunist de până acum al Venezuelei nu a permis investiții private, dar succesorul lui Hugo Chavez anunță reforme în acest sens

Dar informaţiile de bază pentru o ofertă publică, inclusiv numărul de acţiuni, preţul acţiunilor şi bursa la care va fi listată o companie, rămân neclare înainte de vânzarea planificată pentru luni, relatează AP, potrivit epicnews.ro.

Succesorul lui Chávez, preşedintele Nicolás Maduro, a declarat săptămâna aceasta că vânzările vor fi orientate „în mod fundamental” către investitorii locali, dar că banii străini ar putea intra şi în companii, inclusiv în furnizorul de servicii de telefonie şi internet CANTV, pe care guvernul l-a naţionalizat în 2007 după ce a cumpărat participaţia Verizon.

În 2021 au fost alegeri locale în Venezuela, cu tensiuni după acestea

Observatorii UE din Venezuela sunt spioni, susține președintele Nicolas Maduro, șeful statului venezuelean. El i-a calificat astfel pe observatorii veniți din UE care au monitorizat alegerile locale din Venezuela.

Maduro susține despre trimișii UE că „nu au fost observatori internaţionali, ci spioni ai Uniunii Europene”. Liderul de la Caracas a făcut o declarație în acest sens la televiziunea de stat din Venezuela.

Observatorii UE din Venezuela sunt spioni, susține președintele Maduro
Cele mai recente alegeri din Venezuela au avut loc în ziua de 21 noiembrie 2021. Ulterior, unele țări europene au afirmat că aceste alegeri au avut nereguli. O asemenea declarație a avut și Marea Britanie, care nu mai face parte din UE. Criticile exprimate de Regatul Unit au fost respinse de Venezuela.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Soluția magistraților timișoreni: Dominic Fritz face angajări ilegale

Primarul Timișoarei este învins a doua oară în instanță de către membrii sindicatului din Primărie. A încercat, prin fel de fel de vicleșuguri, să...

Românii investesc în imobiliare. Specialiștii anticipează creșteri ale prețurilor până la final de an

Cererea de pe piața imobiliară a fost în creștere în primele trei luni ale anului, conform analizei făcute de agenția imobiliară cu acoperire națională...

Explozie într-un bloc din Ploiești

Panică în această dimineață în Ploiești. Un apel la 112 a anunțat izbucnirea unei explozii urmată de un incendiu într-un bloc din Ploiești. Potrivit...
Ultima oră
Pe aceeași temă