11.6 C
București
joi, 23 septembrie 2021

Mitropolia Moldovei și Bucovinei: Cel mai mare abuz din 1990 încoace asupra libertăţii de conştiință

Acțiunile de protest ale enoriașilor care nu pot intra în Catedrala Mitropolitană de la Iași, desfășurate atât vineri seara cât și sâmbătă după-amiază, nu au legătură cu Mitropolia Moldovei și Bucovinei, a ținut să precizeze Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al instituției, deși la acțiuni au participat și mulți preoți.

„Mitropolia nu are nici o legătură cu manifestarea spontană de aseară şi nu are nici o implicare în organizarea unor astfel de acţiuni. Asta nu înseamnă că nu înţelegem durerea celor ce sunt supăraţi că li se interzice în mod discriminatoriu intrarea în curtea Catedralei doar pentru că nu au buletin de Iaşi. Dacă vor veni îi rugăm să fie paşnici, să se roage şi să respecte reguli precum distanţa fizică sau purtatul măştilor.”, a transmis sâmbătă purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, citat de News.ro.

Constantin Sturzu a adăugat că interdicțiile instituite de autoritățile centrale prin interzicerea participării cetățenilor din altă localitate decât Iași la celebrarea Sfintei Parascheva reprezintă un mare abuz.

„Este cel mai mare abuz din 1990 încoace asupra libertăţii de conştiinţă. Într-o zi poate şi alte culte vor fi supuse unor restricţii.(…) Această raclă este cinstită de secole şi în perioadă de molimă şi în perioadă de război şi s-a dovedit că este izvor de vindecare. Nu pot eu să spun nu te apropia de sfinţii lui Dumnezeu, nu te apropia de Dumnezeu. Nu am cum să cer aşa ceva.”, a adăugat Constantin Sturzu.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a luat decizia ca în acest an să nu mai scoată racla cu moaștele Sfintei Parascheva din interiorul Catedralei după ce s-a impus ca nicio persoană să nu o atingă în cazul în care aceasta va fi depusă pe baldachinul pregătit special an de an.

Ultima oră
Pe aceeași temă