3.7 C
București
duminică, 8 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoMișcări de trupe pe Flancul Estic al NATO. România trimite peste 400...

Mișcări de trupe pe Flancul Estic al NATO. România trimite peste 400 de militari în Polonia

Imediat după ce premierul Poloniei a lansat ideea unei alianțe regionale, Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României a anunțat că trimite peste 400 de militari în Polonia, care urmează să participe la cel mai amplu exercițiu militar care se desfășoară în această țară în anul 2023.

Forțele Terestre din Armata Română trimit în Polonia peste 400 de luptători, cu aproximativ 60 de mijloace tehnice. Militarii desemnați pentru această misiune fac parte din Batalionului 151 Infanterie ,,Războieni” și din Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, a precizat Ministerul Apărării Naționale (MApN) al României. În Polonia urmează să se desfășoare exercițiul multinațional Anakonda 23, în perioada 28 aprilie – 18 mai 2023. Asemenea exerciții sunt o tradiție în Polonia dar Anakonda 23 este cel mai amplu exercițiu militar programat în Polonia în anul 2023. Numărul total al participanților este de circa 13.000 de militari, dintre care 10.000 din Polonia. Evident că, în acest moment, exercițiul din Polonia este și o reacție față de războiul din Ucraina.

„Militarii români se vor instrui alături de alte structuri din țări membre ale Alianței și partenere, exercițiul Anakonda 23 reprezentând cea mai înaltă formă de instruire a Forțelor Armate Poloneze și unul dintre evenimentele majore de instruire în cadrul NATO”, a anunțat MApN.

În acest context, începând de luni, 24 aprilie, convoaie cu personal și tehnică se deplasează, pe căi de comunicații rutiere, din garnizoanele Iași și Craiova, spre frontiera de nord a României, în vederea participării la acest exercițiu. Partea română precizează că prezența la acest exercițiu era planificată încă din anul 2021. Nu se dezvăluie însă dacă și amploarea participării românești era prevăzută să fie, încă din anul 2021, atât de mare. De asemenea, nu se precizează ce țară vor tranzita militarii români, în drumul lor spre Polonia. Ucraina, după cum se știe, este zonă de război, iar Rusia ar putea interpreta tranzitul militarilor români drept o dovadă a prezenței NATO în Ucraina.

Batalionul 151 Infanterie are sediul la Iași și face parte din Brigada 15 Mecanizată ,,Podu Înalt”. În cei 28 de ani de existență a batalionului, militarii lui, supranumiți ,,Lupii Negri”, au participat la zece misiuni internaționale de menținere a păcii, în cinci țări de pe trei continente. Aceste țări sunt Angola, Bosnia, Albania, Irak şi Afganistan. De asemenea, militari din acest batalion au participat la exerciții multinaționale în SUA, Germania, Ucraina, Norvegia, Slovacia, Bulgaria și Republica Moldova.

Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” are sediul la Craiova. Militarii lui, „Scorpionii Roșii”, au fost dislocați de 14 ori în teatre de operații din Europa, Asia și Africa.

Amintim că, fără legătură cu exercițiul Anakonda 23, Armata Română avea deja în Polonia alți 101 militari. Aceștia reprezintă un detașament de apărare antiaeriană „pentru asigurarea Prezenței Înaintate consolidate (eFP), parte a Grupului de Luptă condus de Statele Unite”, precizează site-ul MApN. Grupul de Luptă din Polonia face parte dintre primele trei structuri de acest tip, pe care NATO le-a constituit în estul Europei, după ce Rusia, în anul 2014, a ocupat Crimeea. Din anul 2022, NATO are un Grup de Luptă și în România, sub conducerea Franței.

În martie 2022, președintele Iohannis l-a primit, la București, pe președintele Poloniei. În acel context, președintele României a cerut o consolidare militară a Flancului Estic al NATO, inclusiv prin trimiterea de trupe suplimentare către țări din regiunea Mării Negre. În acest moment, țările occidentale au trupe și în România și în Polonia.

„Avem nevoie, urgent, de o consolidare consistentă și echilibrată a Flancului Estic, de o Prezență Înaintată unitară și întărită. Este necesară o prezență militară sporită aliată în țara noastră și în regiunea Mării Negre, ca răspuns cu caracter strict defensiv la agresiunea Rusiei

Klaus Iohannis,

Președintele României

Acum un an, președintele Poloniei, Andrzej Duda, cerea, la București, ca NATO să aibă o prezență militară sporită în estul Europei. De asemenea, acum mai puțin de o lună, cu prilejul vizitei sale la București, premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, lansa ideea de a se construi „planuri strategice” între Polonia, Ucraina și România.

„O nouă concepţie strategică a NATO, în curs de elaborare, trebuie să ia în considerare aceste schimbări care au fost generate de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Prezenţa permanentă defensivă a NATO, consolidată din punctul de vedere al militarilor, al dotării şi infrastructurii”

Andrzej Duda,

Președintele Poloniei

Atât președintele cât și premierul Poloniei insistă pentru o colaborare mai strânsă cu România, inclusiv din punct de vedere militar.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Elena Lasconi: Dacă CCR va anula de zece ori alegerile, eu voi candida și a 11-a oară

Liderul USR a făcut, sâmbătă, un apel ferm către cetățeni, să nu răspundă instigărilor unor politicieni Liderul USR, Elena Lasconi, a condamnat decizia Curții Constituționale,...

Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac se deschide de Crăciun

Hotelul de gheață se află în topul Business Insider al celor mai frumoase atracții turistice din lume Hotelul de Gheață de la Bâlea Lac, una...

Serghei Lavrov compară anularea alegerilor din România cu situația din Ucraina din 2004: „Judecătorii au dat un salut militar”

Declarațiile șefului diplomației ruse au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă, organizate după o reuniune dedicată Siriei, în Qatar Ministrul rus de Externe,...
Ultima oră
Pe aceeași temă