0 C
Bucharest
Tuesday, 5 December 2023
HomeEconomieEconomie internăMircea Fechet: „Românii abia aşteaptă sistemul garanţie - returnare”

Mircea Fechet: „Românii abia aşteaptă sistemul garanţie – returnare”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat, marţi, la Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, că sistemul garanţie – returnare, care va debuta pe data de 30 noiembrie şi prin care recipientele – peturi, sticle sau doze de aluminiu – vor fi returnate la magazine, este aşteptat cu entuziasm de români.

„Sistemul garanţie – returnare va începe la 30 noiembrie anul acesta. Mai sunt nouă zile până când va începe acest sistem. Este un sistem pe care, nu doar Guvernul, ci românii îl aşteaptă cu foarte mult entuziasm pentru că este sistemul care va transforma România din ţara depozitării şi din ţara în care gunoaiele sunt aruncate peste tot. Cunoaştem fiecare dintre noi acele imagini cu pet-uri pe lacuri, în cursurile de apă din România, pe albiile acestora, în păduri, în grădini, în pajişti şi în parcuri, de multe ori imaginea acestor recipiente este una dezolantă. Şi nu discutăm doar despre urâţenia acestei imagini, dar discutăm despre un impact de mediu semnificativ, discutăm despre nişte resurse extrem de preţioase, care, dacă n-ar ajunge aruncate în natură şi dacă n-ar ajunge în gropile de gunoi acolo unde ajung de foarte multe ori astăzi, ar ajunge în fabricile de reciclare, unde ar genera investiţii, ar genera locuri de muncă şi ar genera o presiune mai mică pe materiile prime extrem de valoroase şi din ce în ce mai greu de găsit”, a afirmat Fechet.

El a explicat că sistemul garanţie – returnare va însemna că fiecare recipient, dintre cele şapte miliarde de pet-uri, sticle, doze de aluminiu folosite anual, va fi adus înapoi la orice magazin, după consumarea băuturilor.

Potrivit ministrului, acest sistem duce la creşterea gradului de colectare separată, care, în prezent, se află la „cifra ruşinoasă” de aproximativ 12%.

Mircea Fechet a susţinut că sistemul garanţie – returnare din România va fi al doilea cel mai mare din Europa, după cel al Germaniei, unde s-a atins un grad de colectare de 95% – 98%.

„Or, vă imaginaţi cât de mare este diferenţa de la punctul de la care plecăm şi până la performanţele pe care le aşteptăm de la sistem, începând cu al treilea an de funcţionare, pentru că în primii doi ani, tocmai pentru a permite industriei, pentru a permite cetăţenilor şi comercianţilor, în acelaşi timp, să se adapteze la sistem, ţintele de colectare separată sunt puţin mai reduse, respectiv 65% în primul an, ajungând peste 90% în anul trei. (…) Eu cred că este cel mai mare proiect de circularitate, cel mai mare parteneriat public-privat şi cel mai important proiect în materia gestionării deşeurilor din 1990 şi până astăzi”, a estimat Fechet.

În opinia sa, românii abia aşteaptă acest sistem: „Eu cred că românii abia aşteaptă sistemul garanţie – returnare, fie că discutăm despre românii nostalgici după acel sistem pe care îl aveam în timpul comunismului în care la fiecare sticlă pe care o duceam înapoi la magazin primeam cei 2 lei, spun unii că erau şi sticle la 3 lei, cele de şampanie sau de vinuri spumante. (…) La fel cum mă aştept să existe un entuziasm foarte mare şi din partea generaţiei tinere care ţine foarte mult la mediu”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Fraudă de 15 milioane de euro făcută cu mașini second hand

Inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracţională care a tranzacţionat mijloace de transport din spaţiul intracomunitar, în cuantum...

Ciolacu încearcă să explice rostul vizitei sale în America. Statele Unite nu vor mai cere vize românilor, din anul 2025

Premierul Marcel Ciolacu, care se află acum într-o vizită "de lucru" în Statele Unite, a declarat, după o întâlnire avută cu reprezentanții comunității de...

Fraudă de 15 milioane de euro făcută cu mașini second hand

Inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) au identificat o grupare infracţională care a tranzacţionat mijloace de transport din spaţiul intracomunitar, în cuantum...
Ultima oră
Pe aceeași temă