19.5 C
Bucharest
Friday, 22 September 2023
HomeSănătateMinistrul Sănătății s-a întâlnit cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale "Ambulanţa" şi ai...

Ministrul Sănătății s-a întâlnit cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale “Ambulanţa” şi ai Blocului Naţional Sindical, fiind discutate revendicările acestora

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, s-a întâlnit, joi, cu reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sindicale “Ambulanța” şi ai Blocului Naţional Sindical, în cadrul întâlnirii fiind discutate revendicările de natură salarială, administrativă şi dotarea Serviciilor de Ambulanţă.

Potrivit unui comunicat remis presei, printre solicitări s-au aflat: acordarea salariilor de bază operatorilor registratori de urgenţă şi personalului TESA care nu au beneficiat de creşterea salariului de bază la nivelul grilei din 2022, corectarea procentelor de sporuri pentru condiţii deosebit de periculoase pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar sanitar din serviciile de ambulanţă, precum şi creşterea indemnizaţiei de hrană.

De asemenea, s-a discutat despre urgentarea adoptării actului normativ care reglementează numărul de zile de concediu, în vederea semnării cât mai rapide a contractului colectiv de muncă.

“S-au găsit soluţii pentru acoperirea deficitului de personal, care se ridică la 45%. Ministerul Sănătăţii a făcut paşi importanţi pentru deblocarea posturilor în sistemul sanitar, memorandumul pentru scoaterea la concurs a aproximativ 4.000 de posturi în unităţile sanitare subordonate Ministerului Sănătăţii, inclusiv în Serviciile de Ambulanţă, urmând să fie aprobat în scurt timp de Guvern”, afirmă sursa citată, potrivit agerpres.ro.

Ministrul Sănătății s-a întâlnit cu Federaţia Naţională Sindicală “Ambulanţa” și BNS, fiind discutate revendicările acestora, dar și proiectul salarizării

Totodată, în cadrul întâlnirii, s-a analizat proiectul Legii salarizării care a fost înaintat Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale pentru funcţiile din Serviciile Publice de Ambulanţă.

“S-a discutat şi s-a convenit o întâlnire interministerială între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale în vederea urgentării aplicării Legii nr. 5/2021. Prof. univ. dr. Alexandru Rafila a insistat asupra înlocuirii parcului auto învechit cu ambulanţe noi, achiziţionate din fonduri publice”, susţine sursa citată.

Ministrul Muncii începe negocierile cu sindicatele din Educație, apoi cu cele din Sănătate

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat că începe luni, 29 mai, negocierile cu sindicatele din Educație.

În aceeași zi, se va desfășura și o primă discuție cu sindicatele din Sănătate.

Prima întâlnire începe la ora 14 iar a doua este programată de la ora 16. Ministrul Muncii a precizat că începe discuțiile pornind de la revendicările Sindicatelor. Întrebat de jurnaliști dacă este dispus să majoreze salariile, ministrul Muncii a părut pesimist. „Întotdeauna bani nu sunt dar noi trebuie să găsim bani”, a răspuns ministrul Budăi.

Înainte să intre la negocieri cu sindicatele, ministrul Budăi partipase la o întâlnire cu Nicolae Ciucă și cu Marcel Ciolacu.

Sindicatele din Educație ceruseră inițial o majorare a salariilor cadrelor didactice cu 30 la sută. Ulterior, solicitarea a fost redusă la doar 25 la sută. Concret, Sindicatele cer ca salariul unui profesor debutant să fie mărit la circa 4000 de lei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Horoscopul zilei, vineri 22 septembrie 2023. Zodiile, bulversate de conflictul dintre Luna în Sagetator cu Neptun din Pesti. Cum se vor descurca?

Horoscopul zilei, vineri 22 septembrie 2023. Ceea ce începe ca o zi potential confuza nu ar trebui sa se încheie în acelasi fel. Luna...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies