În plus, ministrul a cerut măsuri urgente pentru modificarea legislaţiei, astfel încât astfel de situaţii să nu se mai producă pe viitor.
”Este o zi tristă pentru noi, am luat la cunoştinţă din mass-media despre această situaţie halucinantă generată de lipsă de profesionalism, necorelare a activităţilor sau fugă de răspundere, rezultatul fiind catastrofal, respectiv pierderea unei vieţi omeneşti. Cuvintele sunt insuficiente pentru a exprima mâhnirea şi regretul faţă de această crimă oribilă. Ministrul Justiţiei prezintă sincere condoleanţe familiei care se află acum într-un moment de grea încercare şi asigură atât familia, cât şi opinia publică, de faptul că va face tot ceea ce ţine de competenţa sa legală”, a transmis, vineri seară, Ministerul Justiţiei.
Ministrul Ana Birchall a solicitat procurorului general al României ”să dispună efectuarea de verificări imediate pentru a se stabili modul de derulare a anchetei în cazul criminalului din judeţul Olt, având în vedere că au existat anumite disfuncţionalităţi în aplicarea legii”.
”Totodată, ministrul Justiţiei a cerut Direcţiei de Elaborare Acte Normative din cadrul Ministerului Justiţiei să evalueze legislaţia în domeniu, atât în ceea ce priveşte percheziţia domiciliară, protecţia victimelor şi realizarea acţiunii de prindere în flagrant, precum şi să propună de urgenţă, măsuri de modificare a legislaţiei, astfel încât asemenea situaţii să fie evitate pe viitor. Ministrul justiţiei a solicitat celeritate şi fermitate în efectuarea verificărilor dispuse în acest caz”, a mai transmis Ministerul Justiţiei.
Poliţiştii şi procurorii din judeţul Olt anchetează dispariţia a două adolescente, care au plecat la date diferite către Caracal şi nu au mai revenit. Una dintre fete a dispărut din aprilie, iar cealaltă a fost dată dispărută joi.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Române Georgian Drăgan a afirmat că fata de 15 ani din comuna Dobrosloveni dată dispărută în urmă cu o zi a reuşit să sune la 112, spunând că a fost sechestrată de un bărbat, iar pe baza informaţiilor oferite de STS pentru localizarea ei s-au făcut verificări. Acolo nu au fost găsite însă nici probe, şi nici adolescenta.
Poliţiştii au continuat cercetările, iar vineri s-a făcut o percheziţie la domiciliul unui bărbat, „în urma căreiau au fost identificate mai multe rămăşiţe ce par a fi de natură umană”.
„Colegii mei iau în calcul şi varianta ca în acel butoi să fie şi rămăşiţele fetei dispărute în urmă cu două luni, în zona respectivă”, a adăugat Drăgan.
Acuzat că a localizat greşit apelurile date la 112 de fata de 15 ani dispărută la Caracal, STS a precizat că adolescenta a sunat de trei ori la 112, iar operatorul de la 112 a încercat apoi de nouă ori să reapeleze numărul, intrând însă mesageria vocală.
Şeful Poliţiei Române Ioan Buda a declarat la Antena 3 că poliţiştii au aflat vineri, în intervalul 2:00 – 3:00, adresa exactă la care se afla adolescenta dispărută la Caracal. El a explicat că poliţiştii au fost cei care au aflat adresa exactă, nu STS.
El a precizat că în jurul orei 3:30 a fost emis mandatul de percheziţie, iar la 4:00, echipajele şi procurorul de caz au ajuns la adresa bărbatului suspectat că a răpit-o pe adolescentă şi a ucis-o.
Ioan Buda a explicat că poliţiştii au intrat în locuinţa suspectului la 6:00 dimineaţa, când a dispus procurorul, care era şeful operaţiunii.
Întrebat de ce poliţiştii nu au intrat imediat şeful Poliţiei Române a spus ”există un vid legislativ în sensul acesta”.
Când a fost invocat articolul 27 din Constituţie referitor la Inviolabilitatea domiciliului, care ar fi permis totuşi intervenţia, fiind vorba despre ”înlăturarea unei primejdii privind viaţa, integritatea fizică sau bunurile unei persoane”, Ioan Buda a admis că poliţiştii puteau intra, însă au făcut-o când a spus procurorul care coordona operaţiunea.
Ioan Buda s-a deplasat la Caracal, iar premierul Viorica Dăncilă a afirmat că vor exista ”măsuri foarte stricte”.