Ministrul Finanțelor susține că inspectorii ANAF au tendința de a interpreta legea în favoarea statului și că acest lucru este „normal”.
Codul de procedură fiscală stabilește însă, exact contrariul, prevăzând că, în caz de ambiguitate, legea trebuie interpretată în favoarea contribuabilului, notează StartupCafe.ro. Declarația ministrului a fost făcută într-un interviu pentru HotNews.ro:
„Sunt situații când interpretează poate excesiv unii dintre angajații ANAF legea și în favoarea statului. Cred că este și normal să existe această tendință, că acesta este rolul lor. Dacă este o ambiguitate, ei au tendința, și este și normal, să interpreteze legea în favoarea statului.”
Cu toate acestea, Codul de procedură fiscală prevede clar că interpretarea reglementărilor fiscale trebuie să respecte voința legiuitorului și să țină cont de scopul emiterii actelor normative. Mai mult, în cazul unor prevederi susceptibile de mai multe înțelesuri, legea trebuie interpretată astfel încât să producă efecte și, în ultimă instanță, în favoarea contribuabilului, nu a statului.
Declarația actualului ministru vine în contradicție nu doar cu legislația în vigoare, ci și cu propria sa poziție din trecut. În 2021, Tánczos Barna a susținut un proiect de lege prin care solicita interpretarea legislației fiscale în favoarea contribuabilului. În expunerea de motive, el argumenta că statul trebuie să emită reglementări clare și că ambiguitățile fiscale afectează dreptul de proprietate al cetățenilor.
Deși Codul de procedură fiscală are prevederi clare în acest sens, în practică, contribuabilii se confruntă frecvent cu interpretări abuzive ale inspectorilor ANAF.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube