17.2 C
Bucharest
Thursday, 28 September 2023
HomeEconomieEconomie internăMinistrul Finanțelor a anunțat că salariile vor fi plătite la timp. Polițiștii...

Ministrul Finanțelor a anunțat că salariile vor fi plătite la timp. Polițiștii și profesorii nu au primit banii

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a dat asigurări în urma negocierilor de la minister că toți salariații își vor primi banii la timp. În aceeași zi, profesorii, mii de polițiști, jandarmi și pompieri ar fi trebuit să primească banii înainte de minivacanță, doar că nu s-a întâmplat.

Bugetarii ar fi trebuit să primească salariile pe luna iulie pe data de 11 august, ca urmarae a unui ordin publicat în Monitorul Oficial.

Ministerul Finanțelor a emis Ordinul nr. 2241/2023 privind stabilirea unor măsuri pentru plata salariilor aferente lunii iulie 2023, care a intrat în vigoare pe 26 iulie.

Practic în cazul profesorilor, a polițiștilor, salariile care ar fi trebuie să intre deja pe card sunt salariile majorate începând cu luna iulie, ceea ce este și mai revoltător, căci profesorii nu au apucat încă să vadă majorările salariale.

Proteste și demisii la ministerul Finanțelor

Marcel Boloș a făcut vineri turul trezoreriilor, iar la final a dat asigurări că angajații își vor primi banii, chiar în ziua în care mai mulți angajați nu și-au primit salariile deși fusese dată o Ordonanță în acest sens.

“Două aspecte au fost de mare interes și am vrut să fie clare: 1. Toți își primesc salariile și nu vor fi probleme cu plățile. 2. Niciun angajat nu va fi în situația să dea examen pentru a-și păstra postul. Un lucru cu care le-am spus însă că nu sunt de acord și pe care îl voi susține în continuare este ca angajații cu venituri foarte mari să primească și diferite beneficii suplimentare, la care omul de rând nu ajunge nici să spere”, a ținut să precizeze ministrul Finanțelor.

Principalele concluzii în urma negocierilor

1. Nu vor exista disponibilizări la nivelul aparatului propriu MF și unități subordonate. Pentru funcțiile de conducere afectate de proiectul privind reducerea cheltuielilor se va asigura transformare/înființare în situația în care nu există posturi vacante necesare.

2. Elaborarea proiectului de ordonanță de urgență până la data de 21 august 2023 pentru egalizarea salariilor de bază la nivelul maxim aflat în plată, luând în calcul sentințele judecătorești. Sindicatele vor înainta Ministerului Finanțelor jurisprudența relevantă până în data de 17 august 2023.

3. Întreprinderea tuturor măsurilor legale necesare pentru cuprinderea în viitoare lege a salarizării familiei ocupaționale distincte „finanțe” datorită specificității, complexității și importanței angajaților din domeniul finanțelor publice.

4. Formarea unui comitet de lucru alcătuit din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor și ai sindicatelor, cu scopul de a elabora și implementa statutul angajatului în finanțe publice.

5. Înființarea, prin reorganizarea structurilor existente din ANAF și aparatul central, a unui Institut Național de Fiscalitate, cu rol în formarea continuă și perfecționarea angajaților din domeniul finanțelor publice.

Sindicatul Sed Lex anunță că Ministerul Finanțelor și-a luat angajamentul să nu existe disponibilizări în aparatul propriu și nici în instituțiile subordonate.

„Egalizarea salariilor la maxim în funcţie pe tot aparatul Ministerului Finanţelor; elaborarea de urgenţă a propunerii pentru familia ocupaţională Ministerul Finanţelor în aşa fel încât legea salarizării să prevadă distinct Ministerul Finanţelor ca familie ocupaţională; formarea unui comitet de lucru la nivelul Ministerul Finanţelor cu scopul de a elabora statutul angajatului din Ministerul Finanţelor şi cel mai important lucru pe care l-am lăsat la sfârşit: angajamentul ministrului că nu vor fi, nu vor exista disponibilizări în cadrul Ministerului Finanţelor şi dintre salariaţi Ministerului Finanţelor. În analiză a înţeles foarte clar că suntem subdimensionaţi şi foarte mulţi dintre colegii noştri sunt epuizaţi, ba dimpotrivă, trebuie să avem mai mulţi angajaţi la nivelul din sistemul instituţional al Ministerului Finanţelor”, a spus Vasile Marica.

Aproape 20.000 de angajaţi ai Ministerului de Finanţe din toată ţara au protestat. Speriaţi că reforma în administraţie îi va lăsa fără slujbe sau cu salariile tăiate, oamenii au ieşit în stradă. Ministrul Marcel Boloş le-a dus personal cafele angajaţilor de la Trezorerie, pe care i-a rugat să vireze salariile bugetarilor. După ce s-a minunat că angajaţii îşi aduc de acasă scaune sau hârtie pentru imprimantă, oficialul s-a angajat să le mărească lefurile până la valoarea maximă prevăzută de grilă. 

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Protest al stomatologilor în fața ministerului sănătății. Care sunt revendicările?

Astăzi, în fața Ministerului Sănătății, câteva sute de stomatologi vor protesta împotriva deciziilor arbitrare ale conducerii Colegiului Medicilor Stomatologi din România. Ei vor cere...

Alertă de urși în județul Gorj! Animalele sălbatice, filmate cum se plimbă nestingherite pe stradă și vor chiar să intre în curțile oamenilor

Imaginile șocante au fost filmate cu camerele de supraveghere. În imagini se observă și cum un urs a escaladat gardul unui localnic pentru...

„Nu există acest pericol, cel mult se aplică amenzi”

"Aceste măsuri vin în contextul unui deficit bugetar excesiv, despre care s-a tot discutat ultima vreme atât la nivel naţional, cât şi la...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies