23.9 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024
AcasăSocialEvenimentMinisterul Muncii vrea să blocheze dreptul la grevă în Sănătate, avertizează sindicatele....

Ministerul Muncii vrea să blocheze dreptul la grevă în Sănătate, avertizează sindicatele. Dacă medicii n-au voie să facă grevă pentru salarii, n-ar avea voie nici profesorii

Ministerul Muncii vrea să blocheze “de facto” dreptul la grevă în Sănătate, avertizează Federația „Solidaritatea Sanitară”.

Această organizație sindicală “a solicitat săptămâna trecută Ministerului Muncii concilierea conflictului colectiv de muncă din Sănătate (etapă obligatorie înaintea grevei). În loc să ne convoace la conciliere împreună cu Ministerul Sănătății, Ministerul Muncii ne-a răspuns săptămâna aceasta, spunându-ne că nu poate efectua concilierea conflictului colectiv de muncă (adică Federația Solidaritatea Sanitară nu poate declanșa greva), anunță „Solidaritatea Sanitară”.

Argumentul Ministerului Muncii a fost că “nu poate fi efectuată o grevă în sectorul public pentru revendicări salariale (pentru drepturi a căror rezolvarea este necesar un act normativ, salarizarea în domeniul bugetar intrând în această categorie). În această interpretare angajații din domeniul bugetar ar fi lipsiți de dreptul la grevă exact pentru cea mai importantă categorie de solicitări: drepturile salariale. Având în vedere că adresa Ministerului Muncii ne este trimisă exact din perioada desfășurării grevei colegilor din Educație, această interpretare ar pune în discuție de fapt și legalitatea grevei aflată deja în desfășurare”, subliniază Federația „Solidaritatea Sanitară”.

În ședința de Guvern din 1 iunie 2023, Executivul va aproba o Ordonanță de Urgență prin care mărește salariile în Educație. Majorarea la cadrele didactice va fi de 1000 de lei brut, lunar. Ea a fost decisă de Guvern după ce, la data de 22 mai, în Educație s-a declanșat greva generală. Mărirea de 1000 de lei se va acorda începând cu luna iunie 2023.

Medicii au anunțat că susțin revendicările salariale ale cadrelor didactice. “Susținem revendicările profesorilor români, sprijinim acțiunile lor sindicale desfasurate legal, consideram imperios necesara acordarea recompensarilor salariale cadrelor didactice competente si care depun eforturi reale și determinate pentru educarea generațiilor tinere”, a transmis Sindicatul Medical Romania.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Germania va furniza Ucrainei un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar

Germania va furniza Kievului un sistem de apărare antiaeriană Patriot suplimentar pentru a se apăra împotriva "intensificării atacurilor aeriene ruse împotriva Ucrainei", a anunţat...

VIDEO. Un tânăr a murit, subit, în timp ce se tatua. “Au fost 6-7 medici, au încercat să îl resusciteze”

Participanții la festivalul de tatuaje din Timișoara au trăit o tragedie uluitoare când un tânăr de 23 de ani a murit în timp ce...

Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad – de la rectorul plagiator, la rectorul student

Alegerile pentru funcția de rector al Universității „Aurel Vlaicu” (UAV) din Arad au înregistrat o premieră mondială: un student a ajuns rector. După...
Ultima oră
Pe aceeași temă