22.1 C
București
joi, 13 iunie 2024
AcasăȘtirile zileiMii de separatiști catalani fac apel pentru independența Cataloniei înainte de summitul...

Mii de separatiști catalani fac apel pentru independența Cataloniei înainte de summitul Spania-Franța

Mii de separatiști catalani au protestat joi (19 ianuarie) înainte de summitul Spania-Franța de la Barcelona și au cerut independența regiunilor catalane din ambele țări.

O parte dintre protestatari s-au deplasat spre consulatul francez din Barcelona, unde unii separatiști s-au ciocnit cu poliția când încercau să ajungă în piața Sant Jaume.

Fluturând steaguri „estelada” pro-independență și ținând pancarte pe care scria „Nici Spania, nici Franța”, ei au scandat sloganuri separatiste înainte de sosirea premierului spaniol Pedro Sanchez și a președintelui francez Emmanuel Macron.

Mii de separatiști catalani au cerut independența regiunii lor, într-o manifestare ce vrea să readucă în prezent tentativa din 2017

Catalonia a lansat o cerere de independență eșuată în 2017.

Carles Puigdemont, liderul tentativei de separare de Spania, se află în exil autoimpus în Belgia pentru a evita urmărirea penală în Spania.

Aproape o sută de mii de oameni au ieșit la un miting pentru independența Cataloniei

Un nou miting pentru independența Cataloniei s-a desfășurat duminică, 11 septembrie 2022, în marele oraș Barcelona din Spania.

Barcelona este reședința provinciei autonome Catalonia (Catalunia). Locuitorii acesteia au ca limbă maternă limba catalană. Aceasta este o limbă de origine latină, mai apropiată de franceză decât de spaniolă. Acum un an, la un miting similar au participat, potrivit estimărilor poliției, aproape 110.000 de persoane. La mitingul din 11 septembrie 2022, se estimează că numărul de participanți a fost ceva mai mic.

Acum cinci ani, separatiștii conduși de Carles Puigdemont au încercat, fără succes, să obțină independența Cataloniei. Imediat după aceea, justiția spaniolă a deschis proteste împotriva liderilor rebeliunii. Ulterior au apărut indicii că liderii mișcării separatiste ar fi fost incitați de Rusia.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Majoritatea în noul Consiliu Local Municipal din Iași greu de format după realegerea primarului Mihai Chirica

Rezultatele finale ale votului de duminică îl reconfirmă pe Mihai Chirica în funcţia de primar, care va trebui să facă alianţe în viitorul Consiliul...

Macron a cerut partidelor rivale din ambele părți ale spectrului politic să i se alăture împotriva partidului de extrema dreaptă Adunarea Naţională (RN)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a cerut miercuri partidelor rivale din ambele părţi ale centrului politic să i se alăture pentru a forma o alianţă...

BEC anunță noi rezultate provizorii la europarlamentare: PSD-PNL 48,57% AUR 14,93%, ADU 8,7

Alianţa Electorală PSD PNL a obţinut 48,57% din voturi la alegerile europarlamentare, Alianţa AUR - 14,93%, iar Alianţa Dreapta Unită USR-PMP-Forţa Dreptei - 8,7%,...
Ultima oră
Pe aceeași temă