6.8 C
București
vineri, 1 martie 2024
AcasăSocialJustițieMihnea Costoiu a scăpat de condamnarea din dosarul „Cutezătorii”. Faptele s-au prescris

Mihnea Costoiu a scăpat de condamnarea din dosarul „Cutezătorii”. Faptele s-au prescris

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, luni, încetarea procesului penal împotriva rectorului Universităţii Politehnica din Bucureşti, Mihnea Costoiu, ca urmare a prescrierii faptelor, fiind anulată condamnarea de trei ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu pe care acesta o primise în primă instanţă în dosarul „Cutezătorii”.

Pe 31 martie 2022, un complet de trei judecători de la Instanţa supremă îl condamnase pe Mihnea Costoiu, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, în prezent rector al Universităţii Politehnica din Bucureşti, la 3 ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, într-un dosar cu prejudiciu de 10 milioane euro legat de închirierea bazei sportive „Cutezătorii” către fostul tenismen Dinu Pescariu.

La judecarea apelului, un complet de cinci judecători de la aceeaşi instanţă a constatat că faptele s-au prescris, fiind aplicată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale, decizia fiind definitivă.

„În majoritate, admite apelurile formulate de DNA şi inculpatul Costoiu Mihnea Cosmin împotriva sentinţei penale nr.137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de ICCJ, Secţia penală, privind şi pe intimata persoană vătămată Ministerul Educaţiei. Desfiinţează în parte sentinţa penală nr.137 din data de 31 martie 2022, pronunţate de ICCJ – Secţia penală şi, în rejudecare, în temeiul art.396 alin.(6) Cod procedură penală, raportat la art. 16 alin. (1) lit. f) din Cpp, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatului Costoiu Mihnea Cosmin pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, ca urmare a intervenirii prescripţiei răspunderii penale”, se arată în decizia celor cinci judecători.

Magistraţii desfiinţează înscrisul intitulat „Act adiţional la contractul de locaţiune nr.269 din 30 aprilie 2004” privind „Baza Cutezătorii”, semnat şi de Mihnea Costoiu, înregistrat la Ministerul Educaţiei şi Cercetării pe 23 iunie 2009.

De asemenea, judecătorii i-au confiscat lui Costoiu suma de 267.577 euro (echivalent 1.248.487 lei), fiind menţinut sechestrul pe mai multe bunuri ale acestuia, până la recuperarea acestei sume.

În martie 2018, Mihnea Costoiu, la data faptelor secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale, pe vremea mandatului Ecaterinei Andronescu, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru abuz în serviciu, în acelaşi dosar fiind dispusă soluţia clasării în cazul lui Dinu Pescariu ca urmare a lipsei de probe.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Teodosie, cu barbă, dar totuși ciuntit ca mitropolit

Ilustrație: Marian Avramescu Înalt prea ridicatul cu macaraua arhiepiscop al Tomisului, Teodosie, a ieșit de la ședința Sfântului Sinod al bărboșilor, încă prezentând păr...
Ultima oră
Pe aceeași temă