8.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSocialMeseria de polițist, neatractivă în rândul tinerilor. Care este concurența la școlile...

Meseria de polițist, neatractivă în rândul tinerilor. Care este concurența la școlile de subofițeri 

Meseria de polițist începe să aibă din ce în ce mai puțină căutare în rândul tinerilor. O arată chiar datele furnizate de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Astfel, la această sesiune de admitere la școlile de subofițeri, concurența este de numai 1,23 pe loc, înaintea probelor medicale eliminatorii.

Sesiunea de admitere la școlile vocaționale/de formare profesională inițială, aparținând MAI, începută în octombrie este în plină desfășurare.

După susținerea probei sportive, în perioada 7-13 decembrie, și a celei scrise (evaluarea cunoștințelor), în 16 decembrie, la cele trei Școli de poliție/poliție de frontieră din Câmpina, Cluj-Napoca și Oradea au mers mai departe 2.309 candidati (pe 1.880 de locuri).

Aceștia urmează să fie triați la vizita medicală, care va avea loc în perioada 20 decembrie 2023 – 25 ianuarie 2024.

Un simplu calcul algebric ne dă media de cca. 1,23 candidați pe un loc, ceea ce înseamnă, teoretic, că sunt șanse să fie ocupate, în totalitate, locurile scoase la concurs, în acest an.

Acesta reprezintă un progres față de sesiunea trecută, care s-a finalizat cu ocuparea a unui număr minim de locuri, de aproximativ 53%, per total, consemnându-se, astfel, un record negativ în istoria învățământului vocațional din MAI.

Iată cifrele, defalcate, pe școli, după susținerea probei scrise (numărul candidaților rămași în concurs, înainte de examinarea medicală):

  • 1.611 candidați, pe 1.340 locuri, la  Școala de agenți de poliție Câmpina
  • 264 candidați, pe 240 locuri, la Școala de agenți PFR Oradea
  • 434 candidați, pe 300 locuri, la Școala de agenți de poliție Cluj-Napoca

Potrivit SNPPC, principalele cauze ale scăderii interesului tinerilor față de cariera de polițist sunt de natură obiectivă și țin de lipsa cronică de predictibilitate și de atractivitate în privința salarizării, de impredictibilitatea legislativă în ceea ce privește pensionarea, dar și în privința statutului sau a carierei profesionale.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă