4.1 C
București
marți, 10 decembrie 2024
AcasăSocialMeseria de polițist, neatractivă în rândul tinerilor. Care este concurența la școlile...

Meseria de polițist, neatractivă în rândul tinerilor. Care este concurența la școlile de subofițeri 

Meseria de polițist începe să aibă din ce în ce mai puțină căutare în rândul tinerilor. O arată chiar datele furnizate de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Astfel, la această sesiune de admitere la școlile de subofițeri, concurența este de numai 1,23 pe loc, înaintea probelor medicale eliminatorii.

Sesiunea de admitere la școlile vocaționale/de formare profesională inițială, aparținând MAI, începută în octombrie este în plină desfășurare.

După susținerea probei sportive, în perioada 7-13 decembrie, și a celei scrise (evaluarea cunoștințelor), în 16 decembrie, la cele trei Școli de poliție/poliție de frontieră din Câmpina, Cluj-Napoca și Oradea au mers mai departe 2.309 candidati (pe 1.880 de locuri).

Aceștia urmează să fie triați la vizita medicală, care va avea loc în perioada 20 decembrie 2023 – 25 ianuarie 2024.

Un simplu calcul algebric ne dă media de cca. 1,23 candidați pe un loc, ceea ce înseamnă, teoretic, că sunt șanse să fie ocupate, în totalitate, locurile scoase la concurs, în acest an.

Acesta reprezintă un progres față de sesiunea trecută, care s-a finalizat cu ocuparea a unui număr minim de locuri, de aproximativ 53%, per total, consemnându-se, astfel, un record negativ în istoria învățământului vocațional din MAI.

Iată cifrele, defalcate, pe școli, după susținerea probei scrise (numărul candidaților rămași în concurs, înainte de examinarea medicală):

  • 1.611 candidați, pe 1.340 locuri, la  Școala de agenți de poliție Câmpina
  • 264 candidați, pe 240 locuri, la Școala de agenți PFR Oradea
  • 434 candidați, pe 300 locuri, la Școala de agenți de poliție Cluj-Napoca

Potrivit SNPPC, principalele cauze ale scăderii interesului tinerilor față de cariera de polițist sunt de natură obiectivă și țin de lipsa cronică de predictibilitate și de atractivitate în privința salarizării, de impredictibilitatea legislativă în ceea ce privește pensionarea, dar și în privința statutului sau a carierei profesionale.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

ANAF verifică plățile pentru promovarea lui Călin Georgescu, în urma unei sesizări de la AEP

Verificările sunt efectuate de inspectorii direcției Antifraudă, în baza analizelor de risc care vizează prevenirea și combaterea evaziunii fiscale ANAF a demarat verificări fiscale asupra...

APADOR-CH acuză CCR de „comportament irațional” în gestionarea drepturilor electorale 

Critici dure la adresa Curții Constituționale: „Un atac asupra democrației chiar de Ziua Drepturilor Omului” De Ziua Drepturilor Omului, pe 10 decembrie, APADOR-CH (Asociația pentru...

Călin Georgescu dă în judecată Președinția și serviciile secrete pentru dezvăluirea documentelor ce au dus la anularea alegerilor prezidențiale

Călin Georgescu a intentat un proces împotriva Administrației Prezidențiale, Serviciului Român de Informații (SRI), Serviciului de Informații Externe (SIE), Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS)...
Ultima oră
Pe aceeași temă