11.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalANALIZĂ Cum o întrerupere pentru neplată la energie în India poate declanșa...

ANALIZĂ Cum o întrerupere pentru neplată la energie în India poate declanșa o tragedie – Holera

”Tocmai începuse să curgă apa curată de la robinetele nou instalate în satul Pachdongri din vestul Indiei luna trecută, când alimentarea cu energie electrică a cătunului de deal a fost întreruptă pentru facturile neplătite.” Își începe analiza Roli Srivastava, în MUMBAI pentru Fundația Thomson Reuters).

Locuitorii leagă această întrerupere a curentului cu un focar de holeră care a urmat, care a luat cinci vieți.

Factura de energie restantă din Pachdongri de 52.000 de rupii (657 de dolari), în așteptare de aproximativ cinci luni, reprezintă o mică parte din presiunea uriașă asupra lanțului de aprovizionare cu energie electrică stresat din India, în care distribuitorii de energie datorează 12,52 miliarde de dolari companiilor de generare termică în mare parte.

Utilitățile trebuie să plătească firmele de cărbuni în avans pentru a cumpăra combustibilul fosil pentru a produce electricitate, dar se chinuie să facă acest lucru, fluxul lor de numerar fiind limitat din cauza consumatorilor care nu își plătesc energia, amenințând astfel aprovizionarea.

Pe măsură ce India încearcă să reducă pierderile din sectorul energetic cu ajutorul financiar acordat utilităților și promovarea energiei solare în agricultură, stresul financiar asupra sectorului a afectat tragic Pachdongri, un sat de mai puțin de 1.000 de locuitori.

„Dacă ar fi continuat alimentarea cu apă, decesele ar fi putut fi evitate, deoarece oamenii consumau apă contaminată dintr-o fântână”, a declarat Sanjay Bhuta Jamunkar, 32 de ani, șeful consiliului pentru cinci sate, inclusiv Pachdongri, din vestul statului Maharashtra.

În urma focarului de holeră, guvernul a dat ordin utilităților să nu întrerupă alimentarea cu energie electrică a lucrărilor publice de apă, iar statul ia în considerare și acum stingerea datoriilor consiliilor sătești, au declarat oficialii de utilități.

“Aceasta a fost prima noastră factură de energie pentru funcționarea pompei de apă. Nu eram siguri că trebuie să o plătim, deoarece lucrările la racordurile de apă erau încă în curs de desfășurare”, a spus Jamunkar, menționând că consiliul plătește facturile pe baza taxelor de apă și proprietate percepute pe gospodării.

“Dar cumulul d taxe sunt sărace, deoarece aceasta este o zonă tribală, oamenii sunt fie fără pământ, fie mici proprietari de pământ. Mulți sunt șomeri. Încercăm să ne descurcăm”, a declarat el Fundației Thomson Reuters la telefon.

Cererea a explodat, așa se explică de ce India este mare consumatoare de combustibili fosili din Rusia

Căldura extremă din India a dus anul acesta la creșterea consumului de electricitate la cote fără precedent, provocând întreruperi de curent pe scară largă, pe măsură ce utilitățile s-au grăbit să satisfacă cererea pe fondul scăderii rezervelor de cărbune.

Oficialii de la companiile de distribuție de energie spun că merg pe ață în relațiile lor de zi cu zi cu firmele de producție, deoarece colectează la buget fix cât pentru a menține alimentarea pe linie.

Pachdongri își obține curentul de la compania de stat Maharashtra State Electricity Distribution Co. Ltd (MSEDCL), care și-a avertizat cei 30 de milioane de consumatori în decembrie anul trecut că va întrerupe livrările pentru cei care nu și-au plătit facturile.

Compania a citat „o sumă fără precedent de restanțe și o povară financiară în creștere” drept o amenințare la adresa însăși existenței sale.

Vijay Singhal, președintele și directorul general al MSEDCL, a declarat că compania sa trebuie să achiziționeze energie pentru a o furniza consumatorilor.

„Îi rog pe oameni să plătească, deoarece nu o primesc (n.r. energia) gratuit”, a adăugat el.

Datele de la MSEDCL arată că consumatorii din mediul rural îi datorează mai mult de 600 de miliarde de rupii (7,53 miliarde de dolari), de zece ori mai mult decât taxele neplătite de la consumatorii urbani de 62 de miliarde de rupii.

Singhal a spus că MSEDCL a folosit hidroenergie în timpul valurilor de căldură din acest an și adaugă energie eoliană și solară pentru a depăși penuria de cărbune și pentru a reduce costurile.

Oficialii locali care au întrerupt alimentarea cu energie electrică a lui Pachdongri în districtul Amravati din Maharashtra au spus că au informat consiliul satului despre reducerea iminentă în cazul în care nu a plătit măcar o parte din cotizațiile.

Energia a fost restabilită într-o zi, au adăugat ei.

„Dacă au folosit-o, trebuie să plătească pentru aceasta”, a spus Dilip Khanande, inginer supervizor pentru MSEDCL din Amravati.

Oficialii de la Misiunea Jal Jeevan, un proiect pan-India pentru a se asigura că fiecare gospodărie rurală primește 55 de litri de apă pe cap de locuitor pe zi, au estimat că aproximativ 40% din facturile de energie ale consiliilor satelor sunt legate de funcționarea pompelor de apă.

Khanande a spus că a reușit să recupereze doar jumătate din facturile lunare de aproximativ 10 milioane de rupii acumulate pentru gestionarea a aproximativ 2.000 de conexiuni de apă rurală în districtul său.

Femeile și o fată umplu recipientele cu apă dintr-o carieră de piatră abandonată într-o zi fierbinte în satul Badama din statul nordic Uttar Pradesh, India, 4 mai 2022. Poză făcută pe 4 mai 2022. REUTERS/Ritesh Shukla

Realitatea din mediul rural

Disponibilitatea energiei în zonele rurale a crescut la aproximativ 22,5 ore zilnic de la aproximativ 12,5 ore în 2015, toate satele fiind acum electrizate, a declarat guvernul central în acest an.

Dar, pe măsură ce conexiunile de electricitate și apă mult așteptate ajung în mai multe zone rurale, costul consumului de resurse a crescut.

„Ne uităm la pompe de apă pe bază de solar, astfel încât să nu necesite conexiune la electricitate pentru a evita aceste provocări”, a declarat Hrishikesh Yashod, directorul Maharashtra pentru Misiunea Jal Jeevan.

Cu pompele de apă care funcționează mai mult pentru a furniza robinete de uz casnic, consumul de energie a crescut, la fel și facturile de electricitate ale consiliilor, a declarat Yusuf Kabir, specialist în apă și sănătate la agenția ONU pentru copii, UNICEF, în Maharashtra.

Samit Mitra, șeful programului Smart Power India, o subsidiară a Fundației Rockefeller care lucrează pentru a stimula accesul energiei electrice accesul în India rurală, a spus că colectarea slabă este adesea înrădăcinată în facturarea nefrecventă și sume de facturare care nu reflectă consumul, diminuând încrederea consumatorilor.

“Vedem că intenția de a plăti există. Tot ce au nevoie este un anumit nivel de serviciu”, a spus Mitra.

Kabir de la UNICEF a sugerat instalarea de contoare de apă, astfel încât gospodăriile să plătească taxe pe consumul lor, ceea ce ar îmbunătăți colectarea veniturilor consiliilor sătești pentru a ajuta la acoperirea facturilor de energie.

Apa contaminată cu virusul Holerei

Locuitorii satului Pachdongri au sperat că finalizarea proiectului de apă de la robinet în iulie va duce la o aprovizionare constantă și va pune capăt dependenței lor de apă potabilă de la o fântână aflată la 2 km distanță.

Fermierul Akshay Amode, în vârstă de 24 de ani, a văzut apă curată țâșnind din robinetul său de acasă pentru prima dată cu o zi înainte de întreruperea curentului.

Sătenii au recurs apoi din nou la apă de fântână – dar aceasta a fost contaminată cu ape uzate din cauza scurgerii declanșate de ploile abundente, au declarat oficialii sanitari care au testat apa.

Aproximativ 200 de persoane s-au îmbolnăvit după ce au băut și cinci au murit, au spus oficialii.

Printre ei s-a numărat și soția lui Sahdev Ramaji Akhande, care încă nu a văzut un robinet care să curgă în casa ei.

Fermierul în vârstă de 32 de ani, tată a doi copii, și-a amintit noaptea în care soția sa s-a zvârcolit de durere în timp ce se străduia să organizeze o mașină privată care să o ducă de urgență la spital.

La trei zile după ce a murit, casa lui Akhande a primit racord la apă de la robinet. Dar aprovizionarea este încă intermitentă, așa că bea apă de la cisternele care deservesc satul de când cu focarul de holeră și cumpără apă pentru ferma sa.

El nu știa nimic despre o altă cheltuială iminentă: consiliul satului – încă nu își plătește factura de energie restantă și se gândește că i se va dubla taxa lunare pe apă.

„Viața a devenit grea”, a spus văduvul, lăsat acum să-și crească singur copiii.

 (Reportajul realizat de Roli Srivastava pentru Fundația Thomson Reuters, care dezvăluie despre viețile oamenilor din întreaga lume care se luptă să trăiască liber sau corect. Vizitați http://news.trust.org)

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă