34 C
București
joi, 18 iulie 2024
AcasăSocialAtenție, șoferi: Medicamentele și alimentele care pot da rezultate fals pozitive la...

Atenție, șoferi: Medicamentele și alimentele care pot da rezultate fals pozitive la testele antidrog

O farmacie din Neamț a emis o avertizare șocantă: șoferii trebuie să evite anumite comprimate, alimente și băuturi pentru a nu risca să rămână fără permis. Acestea pot genera rezultate fals pozitive la testele antidrog, potrivit Europa FM.

Farmaciștii atrag atenția că toate medicamentele sau suplimentele alimentare contraindicate șoferilor sunt marcate pe cutie cu un triunghi alb, cu laturi roșii și un semn de exclamație negru în centru. Acest triunghi este încadrat într-un pătrat alb.

Din lista pastilelor care pot lăsa șoferii fără permis auto fac parte cele care conțin substanța activă CODEINĂ, precum: aspaco, caffetin, codamin P, fasconal, ibuvalen duo, nurofen plus și solfadeina, inclusiv cea efervescentă.

De asemenea, medicamentele pentru tratarea răcelii și gripei care conțin PSEUDOEFEDRINĂ sunt periculoase, inclusiv: bioflu, advil, ibusinus, modafen, nurofen, Paduden – Răceală și Gripă, ibugrip plus, Ibuvalen Flu, Larofen Plus, Parasinus și Parasinus Penta, prosinus, Tedolfen, precum și suplimentele cu ulei de cannabis sau cânepă.

Consumul unor cantități mari de mac și băuturile de tip apă tonică pot, de asemenea, duce la un rezultat fals-pozitiv la testele rapide antidrog.

Într-o mișcare împotriva OUG 84, care prevede sancțiuni severe pentru șoferii testați pozitiv la droguri cu testele rapide, comunitatea Declic organizează un protest în București, joi, 11 iulie 2024, în Piața Victoriei, de la ora 18:00.

Protestatarii susțin că această ordonanță pune în pericol drepturile șoferilor, bicicliștilor și utilizatorilor de trotinete electrice.

„În România, 1 din 2 teste antidrog pozitive făcute de poliție este FALS pozitiv. OUG 84 lasă șoferii fără permis până la un an, în așteptarea rezultatelor analizelor de sânge,” avertizează organizatorii protestului.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttp://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă