5.5 C
București
marți, 27 februarie 2024
AcasăInternaționalMatteo Renzi, fost premier în Italia, se războiește cu magistrații care au...

Matteo Renzi, fost premier în Italia, se războiește cu magistrații care au cerut să fie inculpat

Matteo Renzi, fost premier al Italiei din 2014 până în 2016, i-a atacat vehement joi pe magistrații care au cerut să fie inculpat pentru finanţarea ilegală a unui partid politic, transmite AFP.

“Sunt nevinovat şi sper că şi judecătorii la fel”, a declarat el la Radio Leopolda, acuzându-i pe procurorii din Florenţa că “au încălcat legea şi Constituţia”.

Renzi susţine că procuratura care a cerut să fie inculpat îi consideră familia “o asociaţie de infractori”.

Un judecător urmează să stabilească în 4 aprilie, în urma unei audieri preliminare, dacă Parchetul are suficiente probe pentru inculparea fostului premier.

Matteo Renzi nu e de cord cu magistrații care l-au inculpat pentru beneficiile de pe urma fundației Open, condusă din umbră de el


Ancheta a început în 2019. Procurorii afirmă că Renzi a beneficiat, în calitate de om politic, de finanţări ilegale din partea fundaţiei Open, pe care de fapt o conducea din umbră. Fundaţia a fost desfiinţată în 2018, după ce a susţinut ascensiunea rapidă a lui Matteo Renzi din funcţia de primar al Florenţei în poziţia de şef al Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) şi ulterior pe postul de prim-ministru.

Procurorii au stabilit că Open a contribuit cu 3,5 milioane de euro la finanţarea activităţilor politice ale lui Renzi şi ale aliaţilor acestuia.

În anchetă sunt vizate 11 persoane, inclusiv doi foşti miniştri apropiaţi de Renzi, precum şi patru firme, printre care British American Tobacco Italia.

Ca şi fostul lor şef în guvern, ex-miniştrii Maria Elena Boschi şi Luca Lotti sunt acuzaţi de finanţare ilegală a unui partid politic. În plus, Lotti este suspectat şi de corupţie şi trafic de influenţă.

Matteo Renzi a ajuns prim-ministru la numai 39 de ani – cel mai tânăr din istoria Italiei, de la Benito Mussolini până acum. Poziţia sa de centru şi stilul considerat uneori arogant l-au îndepărtat însă de unii aliaţi, precum şi de electorat, reaminteşte AFP. În 2016, premierul a iniţiat un referendum pentru reforme constituţionale, care în final s-a dovedit un plebiscit pentru el însuşi: eşecul scrutinului l-a obligat să demisioneze.

Ulterior, el a părăsit PD şi a fondat partidul de centru Italia Viva, creditat cu circa 3% din intenţiile de vot şi participant la coaliţia de unitate naţională condusă de actualul şef al guvernului de la Roma, Mario Draghi.

Urmărește România Liberă pe  Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

S-a descoperit ascunzătoarea lui Big Brother de la Bruxelles!

Cititorii noștri sunt deja familiarizați cu ceea ce înțelegem noi prin sintagma “statul de drepți,” un antonim al statului de drept - ființând ca...

Ploile extreme avariază casele din Amazonia din Peru

Videoclipul aerian din Amazonia, din Peru, a surprins amploarea devastării în regiunea Madre de Dios, după ce ploile extreme au transformat străzile în râuri...

S-a descoperit ascunzătoarea lui Big Brother de la Bruxelles!

Cititorii noștri sunt deja familiarizați cu ceea ce înțelegem noi prin sintagma “statul de drepți,” un antonim al statului de drept - ființând ca...
Ultima oră
Pe aceeași temă