13.4 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăMăsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 noiembrie

Măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 noiembrie

Pachetul de modificări fiscale a fost promulgat și apoi publicat în Monitorul Oficial. Ceea ce înseamnă că de la 1 noiembrie, adică de miercuri, deja intră în vigoare o parte dintre măsuri, în timp ce altele vor intra în vigoare din ianuarie.

De la 1 noiembrie, se poate încasa cash în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei de la o persoană juridică.

Potrivit proiectului mai sunt interzise încasările fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum și fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a căror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei.

De asemenea, sunt interzise plățile fragmentate în numerar către furnizorii de bunuri și servicii pentru facturile a căror valoare este mai mare de 1.000 lei și, respectiv, de 2.000 lei, către magazinele de tipul cash and carry.

Se pot face încasări și plăți cash între o persoană juridică și o persoana fizică în plafonul zilnic de 5.000 lei către/de la o persoană.

Limitarea plăților cash pentru persoanele fizice va fi extrem de dificil de aplicat, în condițiile în care 40 la sută din populație, inclusiv oficiali guvernamentali, nu dețin carduri bancare.

Conform datelor oficiale, majoritatea pensionarilor își primesc pensia direct de la poștaș, o bună parte dintre salariați merge la casierie pentru a-și ridica salariul, o situație similară fiind întâlnită chiar și în rândul politicienilor, care preferă să ia banii în plic de la casieria instituției publice la care sunt angajați.

Angajații din IT, construții și agricultură vor avea salarii scăzute

Taxele salariale vor afecta angajații din IT, pentru care salariul net scade, și doar unii angajatori, puțini, au anunțat că vor face majorări pentru a compensa această scadere. Salariații ce realizează programe pentru calculator beneficiază de scutirea la impozitul pe venitul din salarii doar pentru suma de 10.000 lei brut. Pentru sumele ce exced acest plafon se datorează impozit pe venitul din salarii.

Simulare salariu industria alimentară și agricultură: Salariu Brut:3450 lei, salariu net : 2242 lei, Taxe angajat + angajator: 1286 lei;

Simulare salariu construcții: Salariu Brut:4600 lei, salariu net : 2990 lei, Taxe angajat + angajator: 1714 lei;

Simulare salariu alte domenii: Salariu Brut:3300 lei, salariu net : 2079 lei, Taxe angajat + angajator: 1291 lei.

Contribuția la pilonul II 

Contribuția la fondul de pensii administrat privat – Pilonul al II lea – nu este obligatorie pentru salariații din domeniul creării de programe de calculator, construcții și agricultură. Se extinde această reglementare pentru salariații ce fac programare.

Procedura fiscală: În anul 2023, pilonul II este în procent de 3,75%, iar contribuția la sistemul public este 21,25%.

Modificări care intră în vigoare de la 1 ianuarie 2024:

-se aplică CASS la tichetele de masă şi voucherele de vacanţă;

-creşte TVA de la 5% la 9% pentru locuinţele care au valoarea de maxim 600.000 lei ( exclusiv TVA) şi suprafaţa utilă maximă de 120 mp;

-creşte TVA de la 5% la 9% pentru produsele bio şi eco;

-creşte TVA de la 5% la 19% pentru serviciile din centre fitness;

– 1 % din venituri pentru companii care au cifra de afaceri anuală sub 60.000 euro şi care nu au activităţi în domeniile: IT, stomatologie, medicină, HoReCa;

-3% din venituri pentru companiile care au cifra de afaceri între 60.000 – 500.000 euro sau au sub 60.000 euro dar activează într-un domeniu prezentat mai sus.

-creşte TVA de la 5% la 9% pentru livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice;

-creşte TVA de la 5% la 9% pentru expoziţii, cinematografe.

Începând cu veniturile din 2024, PFA-urile datorează CASS la venitul net în limita a 60 salarii minime brute pe ţară.

Se elimină plafoanele de 6,12, 24 salarii. Astfel, pentru PFA-urile care obţin venituri mai mici de 60 salarii minime brute, se va plăti CASS la valoarea de 10% din venitul net.

Președintele României a semnat pe 26 octombrie, decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung.

Totul vine după ce legea privind măsurile fiscal-bugetare a fost declarată constituțională, pe 18 octombrie, după cum a decis Curtea Constituțională.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Platforma OnlyFans se confruntă cu o anchetă în Marea Britanie

Autoritatea britanică de reglementare în domeniul mass-media, Ofcom, a deschis o investigație pentru a stabili dacă site-ul OnlyFans, destinat exclusiv adulților, face suficiente eforturi...

Zeci de persoane, care încercau să ajungă în Piaţa Taksim pentru o manifestaţie de 1 Mai, reţinute de poliţie

Zeci de manifestanţi adunaţi la Istanbul pentru a sărbători 1 Mai au fost reţinuţi miercuri de forţele de ordine.Primele altercaţii au apărut în timp...

Franța e gata să medieze între Israel și Hezbollah

Ministrul de Externe al Franţei, Stephane Sejourne, i-a cerut Israelului să facă publică poziţia sa cu privire la o propunere menită să dezamorseze tensiunile...
Ultima oră
Pe aceeași temă