Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni seară la România TV că nu are niciun motiv pentru care să demisioneze, acest lucru fiind cerut de CRJ, primul ONG care a sesizat abuzurile din Voluntari.
Imediat după sesizare, ministerul lui Budăi a denunțat protocolul cu CRJ, potrivit aktual24.ro.
„Eu cred că nu contează demisia mea. Contează foarte mult ce facem de aici înainte”, a susținut Marius Budăi, după o întâlnire cu reprezentanți ai unui ONG din domeniul asistenței sociale.
„Concluziile au fost extrem de importante. Un prim pas spre a continua dialogul și a începe să luăm măsuri împreună că să putem ajunge la dezideratul pe care ni-l dorim, Ministerul Muncii și societatea civilă, că astfel de tragedii să nu se mai întâmple. Am stabilit să facem împreună și să pun la dispoziția societățîi civile o procedura deschisă de selecție a tuturor celor care vor să participe la monitorizarea calității serviciilor oferite în asistență socială, dar și la monitorizarea drepturilor persoanelor cărora li se oferă servicii sociale. De asemenea, am închis o discuție pe o modificarea la legea asistenței sociale, astfel încât la începutul sesiunii parlamentare să fie depusă în parlament”, a mai spus Budăi.
Marius Budăi, după abuzurile de la azilele de bătrâni din Voluntari, spune că toate procesele-verbale de control sunt la dispoziția DIICOT din 2022
„Toate procesele verbale de control de anul trecut sunt puse la dispoziția celor de la DIICOT din februarie. (…) Cred că societatea civilă trebuie să facă ce trebuie să facă societatea civilă, iar politică să facă altcineva”, a declarat Budăi, referitor la solicitarea CRJ de a demisiona.
Centrul de Resurse Juridice (CRJ) i-a transmis duminică o scrisoare deschisă premierului Marcel Ciolacu în care solicită demiterea ministrului Muncii, Marius Budai. CRJ a fost prima organizație care a sesizat public abuzurile din căminele de bătrâni din Voluntari.
„Stimate domnule prim ministru Marcel Ciolacu, primul autor moral al acestor abuzuri este în fața dumneavoastră: conducerea Ministerului Muncii, d-nul Budăi a încercat ascunderea acestor fapte, inclusiv prin încetarea activității CRJ astfel încât să nu mai fie deranjat cu sesizări la care să fie nevoit să răspundă.
Domnule Prim ministru, dacă ministrul muncii din cabinetul dvs își făcea datoria, persoanele asupra cărora, din empatie, nu ați putut să va aruncați privirea, poate că ar fi avut o șansă de a nu fi supuse unor măsuri inumane și degradante vreme de mai multe luni.
Demiterea unor persoane din structura de conducere a Ministerului Muncii nu absolvă de vină conducerea principală a Ministerului Muncii, respectiv cea a d-lui Budăi. Acesta, în loc să salveze viețile beneficiarilor a ales să se răfuiască cu un ONG – CRJ, în speță, din niște motive pe care, avem încrederea că le veți elucida.
CRJ solicită demiterea conducerii Ministerului Muncii și asigurarea că viitorul ministru al muncii este o persoană integra și reia acordul de colaborare cu CRJ, adopta de urgență noi proceduri legale pentru licențierea furnizorilor de servicii sociale privați și asigurarea că TOATE persoanele cu dizabilități și toți vârstnicii sunt tratați cu demnitate în comunitate și au acces la mijloace adecvate de petiționare și apărare a drepturilor fundamentale.
Cu deosebită considerație,
Georgiana Pascu
Managerul programului Pledoarie pentru Demnitate
Centrul de Resurse Juridice
Stenograme din spațiul public
S.G.: Întrebarea mea către dumneavoastră, era altă…sunteți de acord că timp de o luna de zile să fiți șeful nostru de centru? Nu mai rade, până îmi iese licență?
P.G.: De ce?
S.G.: Pentru că mi-a cerut decizia de șef de centru, ca să, pentru licență finală, asta e singurul lucru pe care nu-l am!
P.G.: În condițiile în care nu mai există CRJ, că-mi era că mă bat cu ele! (n.l. rade)
S.G.: (Se adresează unei persoane din apropierea să: Ai auzit ce a zis? În condițiile în care nu există CRJ ul, e de acord!)
P.G.: Că altfel, mă băteam cu ele!
S.G.: (Se adresează unei persoane din apropierea să: Deci, pune-l șef de centru, pune și tu din urmă și îi trimitem să semneze și să ne-o trimită!)
P.G.: Contra cost, nu?
S.G.: Haide, mă, am înțeles că eșți bolnav, dar nu…
P.G.: Păi, da, dar de la boală se ridică idei!
S.G.: Ai început să delirezi, să delirezi, nu?
P.G.: Da, da…
S.G.: Hai, mă, lasă, că nu e problema, știi că nu rămân dator niciodată!
P.G.: Da…
…………………………………………………….
P.G.: N-au avut nimic de comentat, economicul ți-a dat feedback?
S.G.: Nu, încă nu lasă partidu’ …
P.G.: Nu lasă partidu’ să-ți dea feedback?
S.G.: Da!
P.G.: Ok și ți-a găsit ceva economicul?
S.G.: Nu…
P.G.: Atunci, eșți bine!
S.G.: Da, asta am zis și eu! Nu putem să desființăm acest CRJ (notă lucrătorului: ONG Centrul pentru Resurse Juridice)?
P.G.: Nu avem cum…
S.G.: De ce?
P.G.: E o poveste mai lungă, o să-ți zic eu când o să stăm la o cafea!
S.G.: Eu l-aș desființa, că e o porcărie!
P.G.: Păi, știu dar nu ține de noi, de judecătorie, de judecătorie, bossule!
S.G.: Ține de judecătorie, nu? Ei nu sunt licențiați pe nicăieri, nu sunt…
P.G.: Nu!
S.G.: Am înțeles, dar ce drept au, atunci?
P.G.: Au contractul ăla cu ăștia!
S.G.: Păi, trebuie să dispară acel contract!
P.G.: Ăla e un idiot, d-asta îți zic, îți povestesc eu când ne vedem!
S.G.: Păi, da, trebuie dat afară, venit unul care are…
P.G.: C…e, într-un cuvânt. Hai că sunt cu băieții ăștia aici, te sun eu când termin, te rog eu, da?
S.G.: Are instalația bună…
P.G.: Da, da… bine, trimite și mie factură să văd cât e, asta pe care ai făcut-o!”
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!