37.2 C
București
duminică, 14 iulie 2024
AcasăInternaționalMarea Neagră și Balcanii de Vest, menţionate în declaraţia finală a Summitului...

Marea Neagră și Balcanii de Vest, menţionate în declaraţia finală a Summitului NATO

NATO subliniază importanța Mării Negre și a Balcanilor de Vest în documentul final al summitului

În Declarația finală comună, aliații spun că vor monitoriza şi evalua în continuare evoluţiile în regiune, cu o concentrare specială pe ameninţările la securitate, susținând că NATO este preocupată de aspiraţiile euroatlantice ale ţărilor interesate din această regiune, transmite Agerpres.

În ceea ce priveşte Marea Neagră, liderii celor 32 de state și-au reafirmat „sprijinul pentru eforturile aliaţilor regionali îndreptate către susţinerea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi libertăţii navigaţiei în regiunea Mării Negre, inclusiv, dacă este potrivit, prin intermediul Convenţiei de la Montreux din 1936″.
De asemenea, liderii aliaţi „salută activarea de către trei aliaţi de la Marea Neagră, a Black Sea Mine Countermeasures Task Group”. Iniţiativa aparține Turciei, României şi Bulgariei şi a fost lansată în ianuarie acest an, în urma semnării unui acord trilateral la Istanbul.

În ceea ce priveşte Republica Moldova, aliaţii fac apel la Rusia „să retragă toate forţele din Republica Moldova şi Georgia, staţionate acolo fără consimţământul lor”. Sprijinul pentru Republica Moldova este amintit la un paragraf, referitor la importanţa parteneriatelor NATO în asigurarea „unei abordări de securitate la 360 de grade”.

Aliaţii salută „eforturile Modovei de a continua reformele democratice şi progresele sale, cum este şi cazul Bosniei şi Herţegovina, cu integrarea europeană”. Aceste țări sunt asigurate de sprijinul NATO legat de capabilităţile lor de securitate şi apărare, în a contracara ameninţări hibride.

„Vom continua să dezvoltăm dialogul politic şi cooperarea cu Balcanii de Vest pentru a susţine reformele, pacea regională şi securitatea, contracarând influenţele maligne, inclusiv dezinformarea, ameninţările hibride şi cibernetice, din partea unor actori statali şi nestatali”, se menționează în documentul final. 

Dana Macsim
Dana Macsimhttp://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă