26.5 C
București
marți, 16 iulie 2024
AcasăInternaționalUcraina, Republica Moldova și România vor să dezvolte domeniul transportului de gaze

Ucraina, Republica Moldova și România vor să dezvolte domeniul transportului de gaze

Ucraina, Republica Moldova și România intenționează să colaboreze pentru creșterea capacității conductei de gaze Transbalcanica în cadrul Coridorului Vertical, inclusiv prin dezvoltarea proiectelor de producere a hidrogenului regenerabil.

Miniștrii de externe ai Ucrainei, Republicii Moldova și României, au participat vineri la o întâlnire trilaterală organizată la Chişinău, potrivit Rador Radio România. În urma discuțiilor, aceștia au transmis că în plan dezvoltarea conductei de gaze Transbalcanica în cadrul Coridorului Vertical. Aceștia au și declarat că Republica Moldova și România vor contribui la reconstrucția postbelică a Ucrainei.

Localizarea geografică la granița cu Ucraina permite Republicii Moldova și României să joace un rol semnificativ în sprijinirea redresării, să fie un hub logistic pentru companiile și organizațiile implicate

au menționat miniștrii în comunicat

Reprezentanții politici au discutat și dezvoltarea conexiunilor electrice regionale, în special implementarea proiectului celui de-al doilea inel al liniei de interconexiune LEA (linie electrică aeriană, n.r.) de 330 kV „Bălţi-Dnistrovska HES”, LEA de 330 kV „Vulcăneşti- Arţiz”, LEA de 400 kV „Bălţi- Suceava”, LEA de 400 kV „Isaccea-Vulcăneşti-Chişinau”, LEA de 400 kV „Străşeni- Gutinaş”, LEA de 400 kV „Suceava-Cernăuţi” şi „CNE Pivdennoukrainsk-Primorske-Vulcăneşti-Isaccea”.

De asemenea, Republica Moldova și România și-au confirmat sprijinul pentru Formula de pace propusă de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, precum și pentru comunicatul comun al Summitului Global de Pace din Elveţia, privind principiile păcii și creearea unei păci juste pentru Ucraina în cadrul viziunii prezentate de partea ucraineană.

Iustina Rusu
Iustina Rusuhttp://www.romanialibera.ro
Iustina Rusu, născută în iunie 2002, este o tânără jurnalistă și specialistă în comunicare din Iași, România. A absolvit Colegiul Național "Mihai Eminescu" din Iași și este studentă la Facultatea de Litere, specializarea Jurnalism, la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. Începând cu 1 iulie 2024, Iustina s-a alăturat echipei România Liberă, unde contribuie cu articole și reportaje săptămânale, precum și cu știri zilnice pe platforma online a publicației. Iustina are experiență în diverse roluri de jurnalism și PR, incluzând poziția de Coordonator PR la Asociația Studenților Jurnaliști din Iași (2023-2024), reporter la Cuzanet (2022-2023) și colaborator la newsletter-ul "Iașul Nostru" (2023-2024). De asemenea, colaborează cu NewsBox începând din octombrie 2023.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă