27.4 C
București
sâmbătă, 25 mai 2024
AcasăPoliticăMarcel Boloș: „Ținta de deficit bugetar, un obiectiv de țară al întregii...

Marcel Boloș: „Ținta de deficit bugetar, un obiectiv de țară al întregii Românii”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat, luni, că obiectivul privind ţinta de deficit bugetar este unul de ţară al întregii Românii.

Boloş a precizat, în cadrul dezbaterilor din Parlament la moţiunea simplă îndreptată împotriva sa, că reforma fiscală pe care Guvernul a iniţiat-o este cea consemnată în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Potrivit ministrului Finanţelor în jaloanele 205, 206 şi 207 din PNRR, „în mod clar, negru pe hârtie se scrie că sistemul fiscal se schimbă pentru microîntreprinderi, facilităţile fiscale pentru construcţii, industria alimentară şi agricultură se elimină treptat”.

„Astăzi, nu ştiu care este legitimitatea unui demers pe care opoziţia îl face prin semnatarii moţiunii simple la adresa mea, nu ştiu unde este legitimitatea unui astfel de demers, câtă vreme dumneavoastră aţi scris negru pe alb acolo că reforma fiscală se va întâmpla”, s-a adresat Marcel Boloş semnatarilor moţiunii simple depuse împotriva sa.

El a reiterat faptul că în privinţa reducerii cheltuielilor publice, Guvernul a intervenit cu trei acte normative, Ordonanţa 34/2023, Legea 296/2023 şi Ordonanţa de urgenţă 90/2023, în ideea atingerii obiectivului de ţară reprezentat de încadrarea într-o ţintă de deficit bugetar acceptată de partenerii europeni.

„Nu este niciun cuvânt scris (în PNRR – n.r.) despre ceea ce spuneaţi mai înainte, să reducem cheltuielile publice. Păi, tocmai acest lucru, pe parcursul anului 2023 am făcut. Am încercat ca întreaga notă de plată pe care am primit-o prin PNRR, respectiv 22 de miliarde pentru reducerea deficitului bugetar, 16 miliarde de lei pentru reforma pensiilor generale, 10 miliarde de lei pentru Legea salarizării unice – o notă usturătoare de 48 de miliarde de lei nu am lăsat să fie în întregime o sarcină pe contribuabil. Am încercat ca prin reducerea de cheltuială, prin măsurile de combatere a evaziunii fiscale să uşurăm această sarcină şi, împreună cu toţii, să mergem spre obiectivul nostru de ţară. Nu este deficitul bugetar al ministrului Finanţelor şi al Ministerului Finanţelor, este un obiectiv de ţară al întregii Românii”, a declarat Boloş.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Marea Britanie ia partea Israelului după decizia CIJ referitoare la aslatul asupra Rafah

Guvernul britanic a criticat Curtea Internațională de Justiție(CIJ) pentru că a ordonat Israelului să oprească imediat asaltul militar asupra orașului Rafah din sudul Fâșiei...

Taylor Swift, comparată cu Madonna, Michael Jackson sau Beatles. Marius Moga: “Cred că este un fenomen”

Taylor Swift este un fenomen global și un adevărat titan în industria muzicală. Cu 14 premii Grammy la activ, dintre care patru pentru albumul...

Nicolae Ciucă, despre problemele din Dolj: “PIB-ul e cu 20% mai mic decât media naţională”

Președintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a adus în atenție sâmbătă, la Dăbuleni, situația economică a județului Dolj, subliniind că Produsul Intern Brut...
Ultima oră
Pe aceeași temă