11.2 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăPoliticăMaia Sandu a fost emoționată să participe la premiera filmului documentar „Drumul...

Maia Sandu a fost emoționată să participe la premiera filmului documentar „Drumul Războiului. Irpin”

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că a fost foarte emoționată să participe marți seaara la premiera filmului documentar „Drumul Războiului. Irpin” și crede că acesta este un film care trebuie văzut în fiecare localitate, fiind „o mărturie a curajului”.

Filmul documentar „Drumul Războiului. Irpin” a fost realizat de doi jurnaliști, Viorica Tătaru și Andrei Captarenco.

Maia Sandu spune că a fost foarte emoționată să participe la premieră, fiind un film „care nu a lăsat pe nimeni indiferent dintre cei prezenți în sala de proiecții a Odeonului”.

„24 februarie 2022 l-a prins pe Andrei Captarenco în Mariupol, iar pe Viorica – în Odesa, fiind acolo în deplasări obișnuite de serviciu. Nu aveau căști, nu aveau veste antiglonț, dar erau pregătiți moral să fie în prima linie, să relateze publicului de acasă adevărul despre război. După un an de aflare în preajma frontului sau în spatele lui, Viorica și Andrei au venit cu o vie și cutremurătoare mărturie a atrocităților care se întâmplă și în ziua de azi în Ucraina. Dar ei au venit și cu o emoționantă mărturie a curajului, a căldurii umane, a capacității ucrainenilor de a trăi chiar și atunci când bombele cad, când sunt distruse case și vieți”, spune Maia Sandu, potrivit jurnalul.ro.

Maia Sandu s-a declarat emoționată de premiera documentarului „Drumul războiului.Irpin”, admirând curajul voluntarilor care luptă în Ucraina

În filmul lor, Viorica și Andrei au arătat prețuirea clipei prezente, dragostea și forța de a găsi minima pâlpâire de frumos chiar și în condiții dramatice.

„Am admirat curajul și eroismul voluntarilor moldoveni care luptă în Ucraina și care, prin acțiunile lor hotărâte, apără nu doar țara vecină, dar și pacea noastră. „Drumul războiului” este un film care trebuie privit în fiecare localitate, în fiecare familie. E greu de suportat prin adevărul dur pe care îl arată, dar sensibilizează prin forța, umanitatea și cumsecădenia eroilor săi. Acei oameni pur și simplu vor să trăiască în casa lor, pe pământul lor și vor să se bucure de cer senin”, mai spune președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu, după summitul găzduit de Republica Moldova: „Ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”

Summitul găzduit astăzi de Republica Moldova ne demonstrează cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană (CPE), a declarat joi Maia Sandu la finalul reuniunii CPE, subliniind că „astăzi ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”.

„A fost o plăcere să găzduim Summitul liderilor din întreaga Europă aici, în Moldova, în satul Bulboaca. Suntem deosebit de recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit. Astăzi, aici, la doar 20 km de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă şi fermă de a readuce pacea în Europa. Astăzi ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”, a spus Maia Sandu la încheierea summitului CPE.

Preşedinta Republicii Moldova a precizat că prezenţa în ţara sa a liderilor europeni este o dovadă puternică că Moldova nu este singură.

„Participarea dumneavoastră ne face să fim mândri că am găzduit acest summit . Prezenţa dumneavoastră ne face mai încrezători ca oricând în viitorul nostru ca ţară democratică, prosperă şi liberă, o ţară care se află pe un parcurs ireversibil de a se alătura Uniunii Europene”, a adăugat Maia Sandu.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Românii, tot mai împovărați din cauza ratelor. Ce spune BNR

Creditele bancare sunt tot mai scumpe și tot mai puțini români își permit să ia noi credite. Sunt mulți români care au deja contractate...

Manichiura semipermanentă – ce trebuie să știi despre aceasta?

Manichiura cu ojă semipermanentă este extrem de populară și a câștigat recunoașterea multor femei din întreaga lume. Procedura presupune aplicarea unui lac special pe...

Se cere falimentul Dan Air, firma care se răstea la Romatsa

Dan Air, compania care și-a făcut reclamă imediat după deschiderea aeroportului de la Brașov, are probleme în justiție. La Tribunalul București, s-a înregistrat...
Ultima oră
Pe aceeași temă