23.5 C
Bucharest
Saturday, 23 September 2023
HomeInternaționalMaia Sandu, după summitul găzduit de Republica Moldova: „Ne-am arătat puterea şi...

Maia Sandu, după summitul găzduit de Republica Moldova: „Ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”

Summitul găzduit astăzi de Republica Moldova ne demonstrează cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană (CPE), a declarat joi Maia Sandu la finalul reuniunii CPE, subliniind că „astăzi ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”.

„A fost o plăcere să găzduim Summitul liderilor din întreaga Europă aici, în Moldova, în satul Bulboaca. Suntem deosebit de recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit. Astăzi, aici, la doar 20 km de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă şi fermă de a readuce pacea în Europa. Astăzi ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol”, a spus Maia Sandu la încheierea summitului CPE.

Preşedinta Republicii Moldova a precizat că prezenţa în ţara sa a liderilor europeni este o dovadă puternică că Moldova nu este singură.

„Participarea dumneavoastră ne face să fim mândri că am găzduit acest summit . Prezenţa dumneavoastră ne face mai încrezători ca oricând în viitorul nostru ca ţară democratică, prosperă şi liberă, o ţară care se află pe un parcurs ireversibil de a se alătura Uniunii Europene”, a adăugat Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a mai afirmat că la reuniunea de joi s-a discutat “despre securitate, despre nevoia de a proteja continentul european de război, agresiune şi ameninţări hibride”.

„Am fost cu toţii de acord că ne vom continua eforturile de a urma integrarea continentului nostru pentru o mai mare cooperare strategică, o mai bună conectivitate şi mai multe acţiuni în materie de energie, rezilienţă şi climă”, a spus Maia Sandu.

Ea a menţionat că summitul s-a axat în principal pe aspecte de importanţă paneuropeană, dar în acelaşi timp a permis Moldovei să accelereze proiecte concrete care aprofundează integrarea ţării cu restul Europei.

Totodată, potrivit Maiei Sandu, reuniunea s-a încheiat cu mai multe rezultate concrete pentru Republica Moldova. Printre acestea se numără decizia privind scăderea tarifelor pentru serviciile de roaming cu ţările UE, lansarea Misiunii Uniunii Europene de Parteneriat cu Republica Moldova, un nou pachet de ajutor din partea UE în valoare de circa 1,6 miliarde de euro şi oferirea de către Norvegia a unei finanţări nerambursabile de 50 de milioane de euro.

Republica Moldova a găzduit joi cel de-al doilea summit al CPE. Prima reuniune a Comunităţii a fost organizată în toamna anului trecut în Cehia, iar următoarea va avea loc în Spania.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

„Eu aş pleca de la proiectare. S-a proiectat peste magistrala lui Transgaz”

„Este un accident de muncă. A intrat procuratura. Toată lumea face o anchetă amplă şi aşteptăm raportul foarte clar. Multe firme au cu...

Avertisment de la Cotroceni despre planul austerității pentru români

 Avertismentul legat de reforma sistemului fiscal din România și scăderea creșterii economice vine de la cel mai înalt nivel, de la Palatul Cotroceni. ...

Am chemat în judecată Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal!

„Cred că s-a creat la un moment dat o confuzie, dar o va lămuri instanța, între dreptul de a filma și dreptul de...
Ultima oră
Pe aceeași temă
Modifică setările cookies