18.7 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăPoliticăMai importante decât rotația guvernamentală. Se trag sfori și pun șefi în...

Mai importante decât rotația guvernamentală. Se trag sfori și pun șefi în instituții cheie înainte de alegeri

De la Guvern se dă tonul, dar e nevoie de ,,comandanți” care să pună în aplicare ordinele primite. Ne apropiem cu pași repezi de cele patru rânduri de alegeri din 2024 și mai mult ca niciodată trebuie puși în scaunul de director personaje utile, mai ales că multora le expiră mandatele chiar în aceste luni.

Marile negocieri între PNL și PSD au început de ceva vreme pe funcții cheie din instituții cu greutate ale statului, până ca actuala Coaliție să decidă cum vor fi reîmpărțite ministerele.

Spre exemplu, Autoritatea Electorală Permanentă a fost adjudecată de PSD, iar acum se caută președinte, după ce Constantin-Florin Mitulețu Buică și-a dat demisia din funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente, după scandalul legat de angajarea cumnatei sale pe post de consilier. Actualul prefect al Capitalei, Toni Greblă, a fost în cărți până acum câteva zile, însă decizia de a fi pus în funcție a fost amânată.

Ne reamintim că și Toni Greblă, fost judecător la CCR, a fost achitat definitiv de ICCJ în 2019, pentru fapte din 2015, când procurorii DNA l-au acuzat după efectuarea percheziţiilor domiciliare la ferma sa de struţi, de trafic de influenţă, fals în acte şi coordonarea unui grup infracţional.

Despre preluarea acestei funcţii de către un liberal, șeful PSD Marcel Ciolacu spunea: “Despre preşedintele AEP nu discutăm politic şi nu îl împărţim politic între PSD şi PNL. A existat o procedură în Parlament, unde s-au depus anumite dosare, unele au fost acceptate. Deci, sunt ferm convins de independenţa instituţiei.”.

O altă instituție cheie în criza energetică este compania Hidroelectrica. Actuala conducere a instituției ar urma să plece acasă sau nu în frunte cu Bogdan Nicolae Badea, susținut de PNL, care încasează un salariu lunar potrivit declarațiilor de avere de 15.000 euro pe lună. Mandatul actualei conduceri va expira în luna iunie a acestui an.

Șeful de la ANRE Dumitru Chiriță, ținut în brațe de PSD și a cărui mandat a fost prelungit până în luna aprilie 2023, ar putea fi înlocuit sau dimpotrivă reales încă 4 ani. Dumitru Chiriţă a încasat de la ANRE, în anl fiscal precedent, suma de 710.564 lei (145.000 de euro), în medie 59.100 lei pe lună (12.080 euro). Ar fi pretins şi primit de la omul de afaceri Ion Bîrcină, cu titlu de foloase necuvenite, folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism marca BMW Seria 5, în echivalent de 56.070 de euro. În 2019 Înalta Curte de Casație și Justiție l-a achitat definitiv pe Toni Greblă.

O altă instituție cheie ar fi CNA. Singurul candidat este Monica Gubernat, susținută de PSD. Plenul Parlamentului a votta-o deja pe această funcțue. Pentru a o putea reinstala pe Monica Gubernat ca președinte al CNA, a fost nevoie de modificarea Legii de funcționare a instituției, care prevede clar că un președinte demis nu mai poate ocupa funcția. Gubernat fusese demisă din funcție în iulie 2021 de coaliția PNL – USR, iar acum va fi repusă în funcție la cererea PSD. Sub șefia lui Gubernat, CNA s-a remarcat prin lipsa de reacție față de derapajele de la principalele televiziuni.

La Autoritatea de Audit a Curții de Conturi, postul aparține tot PSD. Camelia Pricopie, noul vicepreşedinte al Autorităţii de Audit (care va deţine din această funcţie şi pe aceea de consilier al Curţii de Conturi), a fost, potrivit CV-ului, din anul 2012 şi până acum consultant de strategie în cadrul Băncii Naţionale a României.

Joi, deputații membri ai Forța Dreptei și ai USR au depus sesizări la Curtea Constituțională pentru a contesta hotărârile Parlamentului de numire a președintelui Consiliului Național al Audiovizualului, respectiv a unui consilier de conturi, vicepreședinte al Autorității de Audit.

Alegeri în această perioadă sunt și pentru funcția de procuror general al PÎCCJ și procuror-șef DNA, dar și la DIICOT. În momentul de față primele două poziții ar fi agreate de ministrul justiției, Cătălin Predoiu, din partea PNL. Este vorba despre Marius Ionuț Voineag pentru funcția de procuror-șef DNA. Cel care l-a protejat pe premierul Nicolae Ciucă în scandalul de plagiat. Alex Florin Florența este candidatul pentru funcția de Procuror General al PÎCCJ. Cuvântul final îl va avea Klaus Iohannis.

Ca o concluzie, este limpede de observat că cele mai multe funcții cheie sunt deținute de PSD. PNL pare că nu ținut să dețină funcții în instituții care să îi ajute la alegerile de anul viitor, cele europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...

Un bărbat dintr-o localitate de lângă Timișoara a ajuns la spital după ce s-a autoincendiat

Un bărbat de 53 de ani din localitatea Giarmata-Vii, limitrofă municipiului Timişoara, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale, sâmbătă, după ce s-a...

Înțelepciunea din Sinai: Moștenirea Creștină a Mănăstirii Sfânta Ecaterina

În sălbăticia îndepărtată și stâncoasă a Peninsulei Sinai din Egipt se află o țară cu o importanță istorică și spirituală imensă pentru cele trei...
Ultima oră
Pe aceeași temă