9.7 C
Bucharest
Sunday, 3 December 2023
HomePoliticăMAI a participat cu structuri specializate în domeniul managementului crizelor la un...

MAI a participat cu structuri specializate în domeniul managementului crizelor la un exercițiu NATO

Exercițiul “STEADFAST JUPITER 23”, derulat în 27 de locații din Europa și SUA, s-a încheiat cu succes. Acesta a fost cel mai mare și mai complex exercițiu de comandă al NATO până în prezent, cu scopul de a întări capacitatea de luptă a Centrului de Comandă al NATO, folosind un scenariu operațional complex și cu un nivel de dificultate ridicat.

STEADFAST JUPITER 2023 este esențial în operaționalizarea conceptului de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice, strategie pe termen scurt și mediu care permite aliaților să consolideze rapid postura de descurajare și apărare a NATO în toate domeniile. Astfel se pun bazele arhitecturii multi-domeniu a Alianței pe timp de pace, criză și conflict și este demonstrată importanța unei rețele de planificare militară armonizată pentru cele 31 de țări membre ale NATO.

MAI a făcut parte dintr-o echipă interinstituțională de răspuns și, conform competențelor, a asigurat reacția națională, pe diferite paliere de lucru, în cadrul evenimentelor și incidentelor simulate. De asemenea, a participat la coordonarea acțiunilor de sprijin derulate de către forțele NATO, cu acțiunile autorităților naționale.

Situațiile simulate s-au concentrat pe apărarea comună în contextul simulării activării articolului 5 din Tratatul Nord Atlantic pe palierele strategic, operațional și tactic.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă