17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInternaționalLovitura pe care ne-a dat-o Ucraina. MAE, avertisment după ce Kiev-ul a...

Lovitura pe care ne-a dat-o Ucraina. MAE, avertisment după ce Kiev-ul a adoptat legea minorităților naționale

Ministerul Afacerilor Externe condamnă modificarea statutului privind minoritățile naționale din Ucraina și solicită Kievuluisă consulte Comisia de la Veneția și să pună în aplicare recomandările acesteia.

MAE a avertizat că accelerarea adoptării modificărilor privind statutul minorităților naționale din Ucraina a afectat consultările cu minorităților naționale și cu comunitatea română, importante în priocesul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Ministrul Bogdan Aurescu a transmis că analiza a fost transmisă și părții ucrainene printr-o scrisoare către omologului său, Dmytro Kuleba, și va fi „detaliată în contactele Centralei MAE cu Ambasada Ucrainei la București și ale Ambasadei României la Kiev”.

Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de adoptarea, de către Rada Supremă a Ucrainei, la 13 decembrie 2022, a Legii nr. 8224 privind minoritățile naționale din Ucraina, care vizează completarea cadrului normativ ucrainean privind protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, considerând regretabilă adoptarea acestui document legislativ în absența unei consultări a Comisiei de la Veneția și avertizând că accelerarea procesului de legiferare în contextul apropierii Ucrainei față de UE a afectat procesul de consultare cu reprezentanții minorităților naționale și cu comunitatea română din Ucraina, se arată într-un comunicat de presă.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, în Avizul formulat la 17 iunie 2022 privind cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană, Comisia Europeană a indicat, între pașii care trebuie îndepliniți, finalizarea reformei cadrului legislativ privind drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, conform recomandărilor Comisiei de la Veneția, și adoptarea imediată de mecanisme de implementare eficiente.

Ministerul Afacerilor Externe consideră regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei noi consultări a Comisiei de la Veneția a cărei opinie ar fi contribuit în mod cert la asigurarea unui text cuprinzător și clar din perspectiva standardelor juridice europene în materie, inclusiv prin verificarea modului în care recomandările sale anterioare sunt reflectate în textul normativ. De asemenea, este regretabil faptul că legea a fost adoptată în absența unei consultări adecvate a reprezentanților comunității române din Ucraina, așa cum a solicitat partea română.

Ministerul Afacerilor Externe solicită autorităților ucrainene să consulte Comisia de la Veneția chiar și în acest stadiu și să pună în aplicare, pe deplin, recomandările acesteia, având în vedere faptul că legea prevede un termen de șase luni pentru intrarea sa în vigoare.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă