11 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInternaționalLovitura de stat din Gabon. Nepotisme și guvernarea coruptă a lui Bongo

Lovitura de stat din Gabon. Nepotisme și guvernarea coruptă a lui Bongo

Ofițerii militari din Gabon au apărut la televiziunea națională pentru a anunța că au preluat puterea, transmite Robert Lansing Institute.

Este evident acum că partenerii străini nu susțin încă în mod clar această lovitură de stat. Lovitura de stat a fost în mare parte spontană. Nu a existat niciun plan sau program precis.

Credem că lovitura de stat a fost declanșată de guvernarea coruptă a lui Bongo, de nepotism și de sentimentul antiprezidențial în rândul populației. Armata este o structură socială din Africa ce reduce contradicțiile dintre grupurile etnice. Având în vedere că unitățile militare sunt formate din oameni care reprezintă diferite grupuri tribale și sociale, acestea sunt deosebit de sensibile la guvernarea nedreaptă. Familiile lor transferă sentimentul public și nedreptatea socială.

Liderii loviturii de stat l-au anunțat pe generalul Brice Oligui Nguema, șeful Gărzii Republicane, cea mai puternică unitate de securitate a țării, drept lider al juntei.

Tatăl său este un general gabonez, care a fost numit comandant-șef al Gărzii Republicane în aprilie 2020 pentru a-l înlocui pe Grégoire Kouna. El a fost demis în 2009, la venirea la putere a lui Ali Bongo, înainte de a reveni în GR în octombrie 2019, în calitate de director general al serviciilor speciale, în urma plecării lui Frédéric Bongo, fratele vitreg al lui Ali. Brice Oligui Nguema îi are, în anturajul său, pe Ulrich Manfoumbi, colonelul care a vorbit la televiziunea publică, și pe Aimé-Vivian Oyini, ambii din Garda Republicană.

Domnul Bongo și familia sa erau reținuți, împreună cu mai mulți consilieri de rang înalt, inclusiv unul dintre fiii săi, Noureddin Bongo Valentin.

Ofițerii răzvrătiți se autointitulează Comitetul pentru tranziție și restaurarea instituțiilor. Ofițerii au declarat că reprezintă toate forțele de securitate și apărare din Gabon.

Tentativa de lovitură de stat a urmat rezultatelor oficiale ale alegerilor de sâmbătă, care au arătat că Bongo a câștigat al treilea mandat. Însă junta a anulat rezultatele alegerilor și a dizolvat instituțiile statului, pe fondul unor schimburi de focuri de armă în capitala Libreville.

Ali ben Bongo Ondimba, actualul președinte al Gabonului din 2009, fiul fostului președinte, aflat la putere de 41 de ani, a câștigat alegerile cu 64,2% din voturi, în timp ce principalul său contracandidat din opoziție, Albert Ondo Ossa, s-a clasat pe locul al doilea, cu 30,7%. Actualul lider urma să fie reales pentru șapte ani. Prezența la vot a fost de 56,65%.

Regimul dinastic din Gabon obișnuia să convină militarilor. Dar militarii au declarat că au încercat să evite haosul în urma anunțării rezultatelor alegerilor, iar acesta a fost motivul loviturii de stat. Probabil că au vorbit despre zvonuri despre atacuri țintite împotriva opoziției și despre declarații ale guvernului privind arestarea “membrilor bandei al căror scop este de a face ravagii imediat ce sunt anunțate rezultatele”.

În Niger, președintele Mohamed Bazoum a fost, de asemenea, răsturnat de șeful gărzii sale prezidențiale.

Fără semne clare că Rusia s-ar afla în spatele loviturii de stat din Gabon, spre deosebire de Niger, resursele naturale și interesele geopolitice ale Franței în această țară vorbesc despre o posibilă implicare a Kremlinului în această lovitură de stat. Chiar dacă mercenarii ruși nu au fost acolo, publicația franceză Le Figaro a declarat că Rusia caută să își stabilească influența în Sahel, Camerun și Gabon fiind alese ca viitoare ținte.

Bongo și familia sa au fost printre cei mai fideli aliați ai Franței în Africa timp de decenii, o întruchipare a influenței franceze persistente cunoscută sub numele de Françafrique, chiar și atunci când influența sa în alte foste colonii a scăzut. Îndepărtarea lui Bongo este, prin urmare, în concordanță cu efortul major al Moscovei de a împinge Franța afară din Africa.

Cu toate acestea, președintele Bongo a decis în 2022 că Gabon trebuie să se alăture Commonwealth-ului britanic, chiar dacă țara nu a fost niciodată sub protectorat britanic. Mai degrabă simbolică, această decizie este un indiciu clar al angajamentului de a ieși de sub influența franceză.

Familia Bongo este una dintre cele mai bogate din Africa Centrală, după cum a arătat ancheta guvernului francez, care a dus la confiscarea proprietăților lor la Paris, probabil pentru a-l împinge pe președinte să adere la Commonwealth. China susține regimul Bongo, potrivit declarației purtătorului de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin. Asta înseamnă că este puțin probabil ca Beijingul să fi beneficiat de lovitura de stat.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă