25.7 C
București
duminică, 14 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiLocuitorii din Kiev se adăpostesc în metrou pe fondul loviturilor rusești

Locuitorii din Kiev se adăpostesc în metrou pe fondul loviturilor rusești

Locuitorii din Kiev au ajuns din nou să se adăpostească în metrou, în timp ce Rusia continuă seria loviturilor asupra infrastructurii civile.

O mulțime de oameni s-a înghesuit în vastul metrou subteran al capitalei ucrainene Kiev, luni (5 decembrie), în timp ce alertele aeriene au sunat în toată țara, iar oficialii au îndemnat civilii să se adăpostească de ceea ce au spus că arăta ca un mare val de lovituri.

Bărbații, femeile și copiii s-au așezat pe platforma de la metrou înfășurați în haine calde și paltoane groase, în timp ce temperaturile oscilau în jurul valorii de -5 grade Celsius (23°Fahrenheit), potrivit Reuters.

Guvernatorul regiunii capitalei Kiev a declarat că apărarea sa antiaeriană are activitate acolo.

Atacurile rusești de luni au ucis două persoane în regiunea Zaporojie, unde mai multe case au fost distruse, a declarat șeful adjunct al biroului prezidențial, Kyrylo Timoșenko, într-unul dintre primele rapoarte despre pagube.

Locuitorii din Kiev au găsit din nou adăpost la metrou după ce și la începutul conflictului tot aici s-au retras din calea loviturilor rusești

Foarte mulți locuitori ucraineni se află într-un adăpost al metroului din Kiev, ducându-și viața de mai bine de 24 de zile din acest război acolo.
Pe fundalul sirenelor de raid aerian și al zgomotului exploziilor, devenit acum un sunet de noapte familiar pentru locuitorii din Kiev, un număr tot mai mare al acestora s-a adăpostit în stațiile de metrou subterane ale orașului, luptându-se cu plictiseala în timp ce așteaptă ceea ce urmează.

Exploziile de dinainte de zori, auzite prin oraș, au devenit o parte din rutina vieții, resturile de la loviturile cu rachete distrugând zeci de clădiri rezidențiale și făcând viața normală imposibilă, conform Reuters.

Arhitectul Natalia Nochevchuk, care s-a adăpostit în stația de metrou Syrets din oraș din prima zi de război, a spus că își împarte timpul între casa ei și metrou de mai bine de trei săptămâni.

„Uneori îmi vizitez apartamentul pentru a face un duș și a găti niște mâncare, dar pentru când vine noaptea, mă întorc neapărat la adăpost pentru că este cu siguranță unul dintre cele mai sigure locuri de dormit”.

Populația ucraineană și-a găsit refugiu într-un adăpost al metroului din Kiev, deși Kremlinul neagă că atacul vizează civili
Kremlinul a negat în repetate rânduri că a vizat civili în timpul a ceea ce numește o „operație militară specială”, în timp ce Ucraina a acuzat forțele ruse că au comis crime de război prin bombardarea deliberată a zonelor rezidențiale.

Cu forțele ruse aglomerate în afara Kievului, șiruri lungi de mașini au plecat din oraș în ultimele săptămâni, lăsând străzile într-o tăcere ciudată, în timp ce mii de oameni s-au alăturat unui exod care numără cel puțin 3 milioane de ucraineni care au fugit din țara lor.

Pentru cei care au rămas aici, metroul oferă cel puțin o asigurare a unui somn sigur.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Sebastian Burduja, despre solidaritate și spirit de echipă

Sebastian Burduja, ministrul energiei, invitat în podcastul Stakeborg, și întrebat ce carte ar fi viața lui, spune că un capitolul din prezent l-ar numi...

A intrat în vigoare actul privind Europa interoperabilă pentru servicii publice mai bine conectate pentru cetățeni și întreprinderi

Actul privind Europa interoperabilă, care a intrat în vigoare va facilita schimbul transfrontalier de date și va accelera transformarea digitală a sectorului public. Acesta...

Americanii știau de atacul Iranului asupra Israelului. “Am anunţat Casa Albă”

Iranul a declarat că a comunicat Statelor Unite despre planurile sale de a desfășura o operațiune "limitată" împotriva Israelului ca răspuns la atacul mortal...
Ultima oră
Pe aceeași temă