14 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021

Libanul are un nou guvern. Ce misiune principală va avea acesta

Noul guvern condus de premierul Najib Mikati a fost votat luni de parlamentul libanez. Principala lui misiune va fi să stopeze prăbuşirea ţării în plină criză, relatează AFP.

După o sesiune maraton de opt ore, parlamentul libanez, reunit în sesiune plenară, a votat luni pentru prin cei 85 de deputaţi pentru noua echipă ministerială, în timp ce 15 au votat împotrivă, potrivit numărătorii anunţate de preşedintele Parlamentului, Nabih Berri.

Guvernul va avea 24 de membri și va fi condus de Najib Mikati, unul dintre cei mai bogaţi oameni din ţară. Cabinetul a fost format pe 10 septembrie, după 13 luni de vid politic. Ţara era fără guvern de la demisia cabinetului lui Hassan Diab, după explozia devastatoare din portul Beirut de la 4 august 2020.

Premierul Mikati a prezentat programul de guvernare înainte de vot. Deși reuniunea trebuia să înceapă la ora locală 11.00 (08.00 GMT), ea a fost întârziată cu o oră din cauza unei pene de curent, a declarat pentru AFP secretarul general al Parlamentului, Adnan Daher.

Un moment stânjenitor s-a produs în timp ce şeful parlamentului, Nabih Berri, îl grăbea pe prim-ministru să se mişte repede în intervenţia sa de teama unei noi pene de curent: „Este stânjenitor”, i-a spus deputatul Teymour Joumblatt unui jurnalist.

Penele de curent au atins până la 22 de ore pe zi în anumite regiuni, în ultimele luni, forţându-i pe proprietarii de generatoare să-şi raţionalizeze producţia din cauza faptului că se împuţinează carburantul.

Una din provocările noului guvern va fi să încheie rapid un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), etapă indispensabilă pentru ieşirea din criză, notează AFP.

În faţa parlamentarilor, Mikati s-a angajat să reia negocierile cu instituţia şi să dezvolte „un plan pentru relansarea economiei”, conform agerpres.ro.

Noul cabinet va trebui, de asemenea, să pregătească terenul pentru alegerile legislative prevăzute în mai 2022.

Ultima oră
Pe aceeași temă